Flerkulturelle velkomne i cosplay-miljøet

Norsk-tyske Espen Jütte og bosniske Jana Broz (fotografert i midten) var med på å arrangere årets utgave av cosplaymiljøets store årlige samling, Desucon. Her sammen med to av årets deltagere, den ene utkledd som en lolita-pike og den andre som en kvinnelig utgave av dataspillfiguren Super Mario.
Foto: Claudio Castello
Japansk- og amerikanskinspirert rollespillfenomen får stadig flere norske tilhengere. Og av alle farger, kledd i mange farger. 
0Shares

Utrop var i helgen tilstede under Desucon, en samling for science fiction, fantasy og japansk kultur som ble avholdt på Oslo Kongressenter. Arrangementet er et av Norges største samlinger for cosplay. 

Opptil 1200 møtte opp. Ifølge arrangørene er snittalderen mellom 13-23, selv om også godt voksne er med på arrangementene. Cosplay som fenomen er sterkt inspirert av japansk og amerikanske tegneserier, blant annet. Og nå slenger norske tilhengere av alle farger seg på bølgen. 

Stor interesse: over 1200 møtte opp på Oslo Kongressenter lørdag.
Foto : Claudio Castello

– Cosplay er en hobby, hvor alle kler seg ut som sine favorittkarakterer. Her handler det om at folk av alle farger har det moro sammen, sier Jana Broz, som opprinnelig er fra Sarajevo i Bosnia. Broz var som informasjonssjefen i styret med på å arrangere samlingen.

Til daglig er hun bibliotekar, men denne lørdagskvelden minnet Broz mer om krokodilljegeren Steve Irwin, i t-skjorte, jeans og outbackhatt. Men i motsetningen til de andre er hun imidlertid lettgjenkjennelig.

– Vi har en regel om at crew ikke skal skille seg ut, forklarte hun.

Ingen plass for de fordomsfulle

Norsk-bosnieren har holdt på med cosplay siden 2006. Å kle seg ut som forskjellige karakterer minner henne om den daglige rolleblandingen hun gjør med å finne seg mellom to kulturer.

– For meg er dette helt klart et åpent miljø. Med tanke på at folk er såpass åpne og utagerende, og at man tør å utlevere seg på denne måten, så kan du ikke være cosplayer og fordomsfull. Her er det folk fra alle klasser, samfunnslag og etnisiteter.

Hjemme på Balkan har ikke cosplay ennå ikke helt slått an, men Broz sier det er stadig flere som  tiltrekkes av moten og musikken i japansk anime.

– Husk at dette er et verdensomspennende fenomen, fastslo hun.

Insektsekk og trollkvinne: disse to småskremmende og utkledde var blant vinnerne i cosplaykåringen.
Foto : Claudio Castello

Samlet flere enn Ap

Inne i storsalen, som vanligvis forbindes med Arbeiderpartiets valgvaker, finner undertegnede praktisk alt mellom himmel og jord. Folk som er kledd som tegneseriefigurer, uskyldige damer fra 1700-tallet, og sekker fulle av insekter. En av de ivrigste er en som er utkledd som rev, og som går rundt og gir klemmer i vest og øst.

– Ifjor samlet vi flere under samme tak enn det Ap klarte på valgkvelden, sier Espen Jütte, Desucons halvt norske og halvt tyske prosjektleder, med en lattermild humring.

Japan-kultur på vei opp

Fantasy og sci-fi, som er utgangspunktene for mye av det vi jobber med, er ekstremt mangfoldige sjangre, legger han til.

Superhelt: denne karen kledde seg ut som sin japanske superhelt.
Foto : Claudio Castello

– Både det vestlige og øst-asiatiske inn i bildet. Jeg registrerer også at japansk popkultur, som er mye av grunnlaget for cosplay, får stadig en større interesse. Her hjemme har miljøet eksistert i over ti år, og vi ser på oss selv som et sted hvor folk vireklig kan slippe seg løs, enten de er hvite eller brune, store eller små, unge eller gamle. 

FAKTA

Cosplay er en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person, oftest ungdom eller ung voksen, kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur. Betegnelsen “cosplay” er en sammentrekning av de engelske ordene costume (drakt) og play (lek, spill eller skuespill).

Farger, kostymer og mangfold er hovedingredisensene i god cosplay.
Foto : Claudio Castello

Fantasikarakterene som cosplay-utøverne skal etterlikne, kan være hentet fra blant annet dataspill, fantasyfilmer, japansk popmusikk, superhelter i animefilmer og mangaserier, men også fra vestlige tegneserier, sciencefictionserier og eventyrfilmer. Andre kler seg ut som roboter, monstre, fabeldyr, overnaturlige vesener og antropomorfe dyr og gjenstander.

 

(kilde: Wikipedia)