Skal utdanne brasilianere

Brasilianske sjøfolk utdannes i regi av landets marine og tilknyttede sivile akademier. Nå takker disse ja til et shippingssamarbeid med Norge
Foto: navy.mil
Høgskolen i Ålesund planlegger nå en egen utdanning for brasilianske sjøfolk.
0Shares

Norske rederier som får kontrakter i Brasil må bruke to tredeler brasiliansk mannskap etter et år. Mannskap som er nesten umulig å finne, skriver Sunnmørsposten.

For å løse på mannskapskrisen i Brasil er et samarbeid på trappene mellom Utdanningssenteret for sivile sjøfolk i Rio de Janerio (CIAGA) og Høgskolen i Ålesund.

– Vi arbeider for å få til et eget undervisningsopplegg med ettårig spesialisering innen nautikk for 15–20 studenter sier Hans Petter Hildre, som er dekan ved Avdeling for maritim teknologi og operasjoner ved Høgskolen i Ålesund.

Samarbeid

Marinen i Brasil, som utdanner sjøfolkene i landet, har gjort det klart overfor norske myndigheter at de er interessert i å samarbeide med Høgskolen i Ålesund og andre utdanningsinstitusjoner i Norge innen shipping, olje og gassteknologi.

– Høgskolen i Ålesund skal være et instrument for regional industri. Og dette er bare interessant for oss dersom det er interessant for rederiene. Men rederiene har sagt at de ønsker dette, mest fordi de trenger mannskap.

Utdanningspakken som skal tilbys brasilianske studenter omfatter også kadettplass på norske fartøy.

– Studentenes utgifter skal dekkes gjennom et brasiliansk utdanningsprogram, opplyser Hildre til Sunnmørsposten.