Spionsiktet sudaner mistenkt for overvåking

En stor del av etioperne i Norge som har søkt asyl har jobbet politisk mot myndighetene, og sier de frykter for livet sitt hvis de sendes tilbake. Utlendingsdirektoratet avviser imidlertid dette, og sier situasjonen ikke er så ille som folk vil ha det til.
Foto: Andres Vargas
– Spionsiktet visste mitt asylnummer, forteller den 29 år gamle etiopieren til Adressa.no.

Tirsdag 9.oktober 2012 ble en sudaner arrestert i Trondheim etter å ha vært i lengre tid under Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lupe. Bakgrunnen for arrestasjonen er PSTs mistanke om at siktede har gitt informasjon om enkeltpersoner videre til en ansatt i Sudans ambassade i Oslo.

Mannen ble på torsdag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett, pålagt brev- og besøkskontroll. Sudaneren har blitt siktet etter straffelovens paragraf 91a; flykningsspionasje mot egne landsmenn. Strafferammen er på to år.

Redde

Nå melder adressa.no at etiopiere i Trondheim frykter at den spionsiktede også kan ha overvåket dem.

– Han hadde mitt fulle navn og DUF-nummer første gang han henvendte seg til meg. Han sa han jobbet i UDI, og at han hadde sett saken min. Han ba meg fortelle om problemene med myndighetene i Etiopia, forteller den 29 år gamle mannen til adressa.no.

DUF er asylsøkernes registreringsnummer i Datasystemet for utlendings- og flyktningsaker. Til tross for at 29-åringen har fått oppholdstillatelse i Norge, er han bekymret for slektninger i hjemlandet.

– Jeg var litt deprimert på den tiden, og fortalte ham mye. Blant annet at jeg ikke kunne reise tilbake til Etiopia fordi jeg er politisk aktiv.

Kan forsterke rykteflom

En 23 år gammel mann forteller at sudaneren kjørte de hjem til seg da de var nyankomne i Trondheim for to år siden og at han hadde vært svært så hjelpsom, da han fikk vite at de begge hadde fått asylavslag. 23 åringen hevder overfor Adressa.no at den siktede sudaneren oppfordret han til å legge ved bilder og video fra demonstrasjoner i Trondheim mot regjeringen i Etiopia, og at dette ville styrke hans asylsak. 

Forsvareren forteller at han er urolig for at oppmerksomheten om saken kan føre til og forsterke en mulig rykteflom i innvandrermiljøene.

– Hvis det skulle være slik at en person er hyggelig, imøtekommende og interessert, så blir det mistenkeliggjort: Var han for hyggelig, for interessert? Det er en bekymring, påpeker forsvareren til adressa.no.