Utdeler Ibsen-prisen til banebrytende amerikaner

Amerikanske Taylor Mac er årets vinner av Ibsenprisen.
Foto: Little Fang
Lørdag mottar teaterkunstneren Taylor Mac årets Ibsenpris på Nationaltheatret. Etterpå vises forestillingen hans "Holiday Sauce ... Pandemic!" direkte fra New York.
2Shares

Taylor Mac (født 1973) er en amerikansk dramatiker, skuespiller, drag-queen, produsent, regissør, sanger og låtskriver – og årets vinner av Den internasjonale Ibsenprisen.

Lørdag feires han med en høytidelig prisutdeling på Nationaltheatret, ledet av tv-profil Anne Lindmo. Kultur- og likestillingsminister Abid Raja deler ut prisen, og sanger Nils Bech bidrar kunstnerisk.

Utdelingen etterfølges av Macs eksplosive forestilling Holiday Sauce … Pandemic! Begge arrangementene strømmes direkte, fra Nationaltheatrets hovedscene i Oslo og fra New York.

– Banebrytende

Årets prisvinner er inspirert av alt fra commedia dell ’arte, gresk drama, drag og moderne musikkteater. Han har et ekstravagant og maksimalistisk scenespråk, med bisarre og storslåtte kostymer, der det groteske og vakre går hånd i hånd – ofte med direkte henvendelser til publikum.

– Taylor Mac er en banebrytende teaterkunstner og dramatiker, som på en spektakulær måte lykkes med å tilby andre, rikere perspektiver på tiden vi lever i og hva det vil si å være menneske, uttaler Ingrid Lorentzen i en pressemelding.

Hun mener årets vinner er en banebryter.

– I utvelgelsesprosessen har vi ønsket å hedre en «game changer», en som åpner øynene våre for hva teatret kan være. Med Taylor Mac har vi funnet en vinner som ser utover seg selv, en samlede kraft med et brennende engasjement for likestilling og samfunn.