TVNorge snur om «Nissene over skog og hei» – legges ut igjen på Dplay

Samfunnsdebattant Mads Hansen mener Dplay ikke burde ha avpublisert serien.
Julekalenderen «Nissene over skog og hei» ble fjernet fra Dplay etter anklager om «blackface». Nå snur TVNorge, som legger serien tilbake på strømmetjenesten.

Det fremgår i en kronikk publisert i VG tirsdag kveld.

Det var torsdag i forrige uke at Discovery/Dplay bestemte seg for å fjerne julekalenderen «Nissene over skog og hei», etter kritikk for bruk av det noen mener er «blackface» i serien.

TV-serien ble fjernet fra kanalens linjærsendinger, samt fra strømmetjenesten Dplay. Nå legger de altså serien tilbake i arkivet på strømmetjenesten, med en tydelig markering om at innholdet kan fremstå som «utdatert og oppleves støtende».

– Vi har lært at vi trenger å tenke nytt rundt arkivet vårt. Denne tenkningen må ha et blikk både til hvordan vi kan opptre som en ansvarlig samfunnsaktør nå – og som en ansvarlig forvalter av historien fram til nå. Løsningen blir å merke arkivinnhold som fremstår annerledes og oppleves støtende i dagens kontekst, skriver ansvarlig redaktør Espen Skoland i TVNorge.

I forkant av avpubliseringen hadde Instagram-kontoen «rasisme_i_norge» publisert et innlegg hvor de kritiserte serien for å være rasistisk. Anklagene gjaldt karakteren Ernst Øyvind, en karakter med kristiansanddialekt som spilt av komiker Espen Eckbo. Komikeren er i serien sminket med mørk hud, stor nese og mørkt krusete hår.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

Skulle ikke ha avpublisert

Samfunnsdebattant Mads Hansen mener Dplay ikke burde ha avpublisert serien. For å vise det la han ut et bilde på Twitter fra serien «Alle gutta» fra TV 2 der han som straff er dynket i spraytan. Det har skapt reaksjoner.

– Det eneste jeg kan angre på i dette er at jeg gikk ut på en måte som hadde et litt sarkastisk preg. Poenget mitt var å forsvare Eckbo og stille spørsmålet: «Hva blir det neste?», sier han til VG.

Han mener det generelt er et krav om at man skal legge seg flat så fort man får kritikk, og at det er en uting.

– Det å legge seg flat, selv om man mener man ikke har gjort noe galt, bare for å slippe kritikk, er ryggradsløst.