Ny lettlest bok om islam

Praktisk islamhåndbok

 
Foto: Licentia Forlag
Endelig har det kommet en lettlest bok på norsk om hvordan man praktiserer islam, skriver Utrops anmelder Noshin Saghir.

Det har vært mangel på en lettlest og enkel bok om islam på norsk i lang tid. Det ville Ehtsham Afzal, som har utdannelse innen markedsføring og ledelse, endre på.

Sammen med Hafiz Qari Balal Shah, som er utdannet sykepleier samt Hafiz (en som kan Koranen utenat), bestemte han seg derfor å oversette fra ulike kilder på norsk og skrive en bok om hvordan man praktiserer islam på en lettfattelig og oversiktlig måte. Begge forfattere har bakgrunn fra Pakistan.

Boka er skrevet etter en ide fra menigheten Central Jamaat-e- Ahle Sunnat i Oslo og er basert på Fiqh Hanfih, som er en retning innen islam. Målgruppen er norske muslimer og ikke-muslimer som ønsker å lære mer om islam.

“Lær å praktisere Islam” er for de som ønsker en fagbok innen islam på norsk.

 
Foto : Licentia Forlag
Lær å praktisere islam” er for dem som ønsker en fagbok innen islam på norsk. Den skal gi folk svar på ting de normalt sett lurer på.

Tar opp misforståelser
Boka er skrevet på rett fram og håndgripelig måte og har flere illustrasjoner som gjør forklaringene enklere å forstå. Gjennom lesingen fikk undertegnede, som selv er norsk muslim, flere aha-opplevelser. Boka tar nemlig også opp flere misforståelser angående islam.

Det mest interessante var å lese om at man ikke behøver å faste før etter puberteten i cirka 15-årsalderen. Ofte er det vanlig at man begynner å faste noen år før dette.

I boka blir det tatt opp flere problemstillinger som norske muslimer kan møte i et vestlig samfunn. Blant annet gjelder svinekjøtt, som er forbudt i islam. Men heller ikke annet kjøtt som ikke er halalslaktet, den rituelle slaktemetoden på islamsk, er lov å spise. Boka berører også et tema som renter, som er helt vanlig i Norge, men forbudt etter islamsk lov. Forfatterne skriver da også at det nærmest er umulig å unngå renter i Norge. En måte å omgå dette på er for eksempel å gi renter til bistand.

Bruker boka
Moskeen Muslim Senter på Furuset har allerede begynt å undervise i boka i eget fag og andre moskeer er også interesserte.

Boka gir ellers en detaljert innføring i hvordan man skal vaske seg, be og faste ifølge islam. Det står også mye om trosbekjennelsen og hva som kreves av muslimer for at de skal ha tro på Allah. Denne boka tar for seg kun tre søyler; trosbekjennelsen, bønn og fasten. Forfatterne skriver at de har planer om å skrive om de andre to søylene pilegrimsreisen til Mekka og zakat (almisse) i en annen bok.

Boka har flere arabiske surer fra koranen som er oversatt til norsk. Men det vil være et problem for de som ikke kan lese arabisk å lese koranversene. Derfor ville det vært fint hvis koranversene i tillegg kunne ha blitt skrevet med latinske bokstaver.

Bok:

Tittel: Lær å praktisere islam
Skrevet og oversatt av: Ehtsham Afzal og Hafiz Qari Balal Shah
Tilsyn: Ved hovedimam i moskeen Central Jamaat Ahle Sunnat, Syed Nehmat Ali Shah Bukhari
Forlag: Licentia forlag i Bodø