Hyllet talentfulle ungdommer på Fabrikken

Talentfulle Jonas Shablo gjorde en knalljobb på sin første konsert som rapper.
Foto: Isak Frøseth
Stemningen sto i taket da rapperen Fela presenterte neste generasjon talenter på et spektakulært show på Fabrikken i Oslo torsdag kveld.
0Shares

Nylig høstet den norsk-chilenske rapperen Felipe “Fela” Orellana selv knallkritikker for sine konserter på By:Larm. Torsdag sto han på scenen som konferansier foran et fullsatt Fabrikken. Her viste han arbeidet til 50 ungdommer han selv rekrutterte til sin ”talentfabrikk”. Ungdommene fikk gjennom vinterferien prøvd seg innenfor rap, sang, dans, DJing, film, klesdesign og eventmanagement.

Fela, her sammen med Thomas Mietinen og Aleksander Rist Holmen fra Adidas.
Foto : Isak Frøseth

Showet ble kjørt i gang av kjente navn som er vant til å ha scenen for seg selv. I går var imidlertid Envy, Stella Mwangi, Nico D, Don Martin og Fela oppvarmingsartister for neste generasjon talenter. Fela selv smilte bredt og hyllet de unge talentene. Rundt 400 møtte opp for å få med seg de ulike bidragene.

– Lag liv for kidza! For dette har de virkelig fortjent, oppfordret Fela publikum entusiastisk.

Rapper på farsi
Omit Faqiri (19) kom som enslig flyktning fra Afghanistan for tre år siden. Når han er på scenen kaller han seg for 2Nasl, og er en av de ytterst få rappere i Norge som bruker sitt eget morsmål.

– Navnet er farsi (persisk), og betyr to generasjoner, forteller han til utrop.no.

 
Foto : Claudio Castello

Unggutten, som er fast bestemt på å lykkes i rap-bransjen, bruker mer enn gjerne sine opplevelser fra flukten og som ny i Norge i sin kunst. 

– Uka har vært fantastisk. Vi i rap-gruppen hadde Don Martin fra Gatas Parlament som instruktør, og lærte enomt mye. Selv om han er en kjent og stor artist, så var han på bølgelengde med oss. Jeg ser hele dette arrangementet som en sjanse jeg tok for å komme meg videre og satse for alvor på en musikerkarriére.

– Nervøse? Vi?
Isabelle og Dina (18) går begge i andreklasse på medie- og kommunikasjonslinjen på F21 videregående skole, og var involvert i sanggruppen. Resultatet ble en egenkomponerte melodien Even If som ble fremført foran publikummet på Fabrikken.

Gatas Parlament-medlemmet Don Martin underviste ungdommene i rap og stilte også som oppvarmingsartist på showet.
Foto : Claudio Castello

– For oss handlet det om å kaste oss ut i det. Nico D har heiet på oss (jour, anm.: støttende) hele veien. Vi har fått god veiledning og blitt trygge på det vi gjør, sier Isabelle.

Et av høydepunktene var moteshowet, hvor denne viste frem de Adidas-inspirerte plaggene som ble laget av designgruppen.
Foto : Claudio Castello

Hva handler Even If om?

– At ting i livet kan være skikkelig tøft, og at man føler seg på nippet til å gi opp alt, men at det vil komme bedre dager. En skikkelig klisjésang, på en måte, svarer Ina.

Er dere nervøse?

– Egentlig ikke. Kanskje i starten, men ikke nå lenger. Vi har fått øvd oss i å bli scenevante, påpeker Isabelle, mens Dina nikker bekreftende.

Ikke nervøse: 18-åringene Dina og Isabelle (t.h) fra F21 videregående skole fremførte en egenkomponert låt på scenen.
Foto : Claudio Castello

Etter konserten roste Fela ungdommenes talent og målbevissthet. Han er overbevist om at mange av neste generasjons store navn sto på scenen på Fabrikken.

– Her var det mange vil kommer til å se eller høre eller lese om i fremtida – det lover jeg!

FAKTA

Om Adidas Original Experience

* En konkurranse der adidas Originals oppfyller drømmen til én utvalgt person som ønsker å vise frem talentet sitt for et større publikum; for eksempel å synge for et fullspekket Rockefeller eller arrangere skatekonkurranse på Bislet Stadion. Målsettingen er å hylle kreativitet, originalitet og engasjement og fremme urban kultur.

* Vinneren av konkurransen ble rapperen Fela. Hans drøm dreier seg imidlertid ikke om egen karriere, men om å hjelpe neste generasjon av kreative talenter i gang og inspirere dem til å følge drømmene sine og ha tro på seg selv.

Involverte workshopholdere:
Rap – Don Martin fra Gatas Parlament.
Sang – Reggaestjerne Nico D.
Dans – Marikken og Jens fra dansecrewet Cre-8.
DJ-ing – Det kvinnelige DJ-crewet OhMama!
Klesdesign – Designer av Kassert, Ida Østby Nielsen.
Film – Musikkvideoregissør Kristoffer Klunk.
Event – Trude Arntzen og Daniele Aguilar fra MorraDi-scenen på Musikkens Dag.

Oppvarmingsartister for ungdommene på showet:
Envy
Nico D
Stella Mwangi
Don Martin
Fela
Dansecrewet Floorknights