Integrerer gjennom kulturopplevelser

 
Foto: Randi Berdal Hagen
Prosjektet «Levende bok» gir innvandrerne som kommer til Vinje mulighet til å formidle sine historier til lokalbefolkningen.
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Jeg heter Roda og kommer fra Mogadishu i Somalia. Jeg måtte flykte fra krigen. Jeg er gift og har ei jente på to år. Mannen min bur i Sveits, men jeg håper han kan komme hit en dag. Resten av familien min bor i Somalia, sier hun til Vest-Telemark Blad. 

Sammen med andre flyktninger møtes hun på biblioteket i Åmot, der de deler sine historier. 

Her får de muligheten til å utvikle språket dersom prosjektet fortsetter. Det startet i vinter og er ment å fortsette til sommeren. Folkeakademiet i Vinje er lederen for prosjektet som er et samarbeide mellom dem, frivilligsentralen, biblioteket og vaksenopplæringen.

Variert opplegg
Men det er ikke bare «levande bøker» som blir formidla i prosjektet. Også vanlig litteraturformidling er en del av opplegget, der noen leser høyt fra en bok og snakker om innholdet. Kulturarrangementer i nærområdet blir også inkludert i prosjektet. Gruppa er på konserter, seminarer og teaterforestillinger sammen, der de først snakker om aktuelle tema i forbindelse med arrangementet. Det skriver vtb.no

Nina Svendsen, en av primus motorene i prosjektet, snakket nylig med gruppa om stemmerettsjubileet, før de gikk på konsert med «Halvsøstra» på Vinjehuset i morgen. På biblioteket torsdag vil også Hassen Samahle, som har bodd i Vinje i mange år, fortelle litt om sin historie.