Etterlyser sunnere skolemat

Ida
Foto: Skjermdump/Deutsche Welle
Vi har blitt flinkere til å spise mer frukt og grønnsaker, men kostholdet kan bli bedre, mener Helsedirektoratet. Matpakken er et fint sted å starte forandringen.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Matentusiast og blogger Ida Skivenes, kjent som Ida Frosk, sier at det er viktig å ha frukt og grønnsaker lett tilgjengelig fordi og at man gjør det fristende for folk å spise.

 Det viktigste er tilgjengeligheten, å ha det i huset. Så hjelper det så klart å kutte det opp. Jeg prøver å ha en balanse mellom korn, protein og frukt/grønt når jeg lager matkunst og også ellers når jeg spiser, sier Skivenes til utrop.no 

Inspirasjonen har hun hentet fra nettet, og sier at hun ikke hadde planlagt å starte med matblogging.

Vi må spise mer frukt, og det er mange spennende måter å gjøre lunsjen attraktiv
Foto : Ida Skeivenes

 Jeg ble inspirert til å begynne med matkunst etter inspirasjon fra nettet, helt tilfeldig egentlig. Inspirasjonen kommer mest fra moderne kunst, filmer og tegneserier, men også hverdagshendelser eller feiringer. 

Helsedirektoratet oppfordrer folk til å spise mer frukt
Foto : Ida Skeivenes

I boken hennes, “Leik med maten” som kom ut i august har hun samlet mange kreative frokoster som er basert på det som er avbildet på hennes Instagramkonto. Målet er at det skal være til inspirasjon for andre og at det skal være underholdende. 

– Hvordan maten er presentert har veldig mye å si generelt for vår matopplevelse, og spesielt når man driver med matkunst så klart. Men det er svært viktig for meg at det også smaker godt og faktisk bli spist. 

Frukt i matpakken hører med i lunsjen
Foto : Ida Skeivenes

Tar bare fem minutter
Det trengs ikke nødvendigvis mye tid på å lage en god lunsj, men hun sier at det varierer på hvor detaljert hun ønsker å være.

– Noen ganger tar det over 45 minutter når jeg gjør detaljerike kunstgjenskapninger. Generelt prøver jeg å holde det til 5-15 minutter slik at det er mulig for andre å gjenta det jeg gjør, sier hun. 

Ida Frosk inspirerer folk til å være kreativ med maten
Foto : Ida Skeivenes

Favorittmåltidet er frokost, og da går det i pannekaker og scones, mens hun til lunsj liker å spise brødskiver med godt pålegg og salater. Se Idas matblogg her

Tips
Helsedirektoratets kampanje “små grep, stor forskjell”, skal motivere folk til å spise sunnere, og man kan lage sunne, gode og lette matpakker til barna ved å variere innholdet. 

Helsedirektoratets har listet noen tips til små grep for en sunnere matpakke:

1. Kutt opp grønnsaker og frukt til å ha med i matboksen. Prøv for eksempel agurk, paprika, gulrot, salat, epler eller bær.

2. Grove kornprodukter holder deg mett lenger. Velg derfor grove brødskiver, rundstykker, chapati, pitabrød, knekkebrød eller liknende.

3. Det er mye pålegg å velge mellom, som fisk, kalkun, kylling og annet kjøttpålegg, ost og

egg. Velg det du liker! Frukt og grønnsaker kan også være pålegg.

4. Problemer med klissete pålegg? Bruk gjerne sandwich, pita eller lefser.

5. Lag en salat, og ta med i en boks.

6. Rester fra middagen kan fint være skolemat dagen etter.

7. Husk å drikke! Lettmelk og skummet melk er godt følge til matpakken.

8. Lyst på kaldt vann? Fyll opp en flaske med 1/3 vann, frys ned og hell på mer vann neste

morgen.

9. Dårlig tid om morgenen? Lag matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet til dagen etter.