Ny runde med flerspråklig helseradio

Aziz Rehman, redaktør for Pak Radio Voice of Oslo, blir en av stemmene bak helseradioen.
Foto: Alejandro Decap
Oslo universitetssykehus (OUS) starter en ny runde med helseradio på urdu, somali og arabisk for å nå ut med viktig helseinformasjon til den minoritetsspråklige befolkningen i Oslo.

OUS gjør dette i samarbeid med Pak Radio Voice of Oslo, som er en lokalradio drevet av frivillige på Mortensrud. Pak Radio Voice of Oslo sender på FM 99,3 og har aktive lyttere i hele stor-Oslo området. Tiltaket er støttet av Medietilsynet.

Helseradioen er livesendinger og inviterer lyttere til å ringe inn under sending for å stille spørsmål om ulike helsetemaer. Helsepersonell både fra sykehus og kommunen svarer på lytternes spørsmål.

Folkesykdommen diabetes er første tema i rekken. Rundt 350 000 nordmenn har diabetes type 2, og det antas at halvparten av disse har diabetes uten selv å vite om det. Diabetesprogrammet går førstkommende søndag 24. november, kl. 17.15 på arabisk og kl. 19. på urdu. I urdusendingen møter vi “twitterlegen” Wasim Zahid, som til daglig arbeider med sin doktorgrad ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet.

Høstens program
– Diabetes (på arabisk og urdu): 24. november kl. 19.00-20.00 (urdu), 25. november 17.15-18.15 (arabisk).
– Demens (på urdu og somali): 30. november kl. 19.00-20.00 (urdu) og 1. desember 2115-2215 (somali).
– Tolking og pasientrettigheter (på arabisk og somali): 8. desember 17.15-18.15 (arabisk), 21.15-22.15 (somali).

Alle forstår radio
Hege Linnestad, leder ved Seksjon for likeverdig helsetjeneste, er glad for at ansatte ved OUS med minoritetsspråklige kompetanse kan dele sin fagkunnskap på radio.

Foto: Arkiv.
Foto : Beate Viktoria Ørbeck

– Vi har erfart at radio er en veldig god måte å nå ut med informasjon om viktige helsetemaer. Særlig gjelder dette for deler av minoritetsbefolkningen med begrensede norskkunnskaper, eller som er analfabeter. Vi vil gjøre programmene tilgjengelig også etter sending ved å legge dem ut som podcast på sykehusets og Voice of Oslo sine nettsider. Nå håper vi helsearbeidere på sykehus og i kommunen kan bruke disse i sitt informasjonsarbeid ovenfor minoritetspasienter, sier Linnestad i en pressemelding.