Hjemvendte og “vestliggjorte” somaliere

Canadisk-somalieren og popstjernen K´naan har lenge vært kontroversiell på grunn av sin støtte til piratene som kaprer handelsskip på somalisk farvann og ute i Aden-bukta. – For meg er de en grensevaktstyrke som forsvarer Somalias kyst og som trengs når vi ikke har regulære styrker eller en fungerende regjering til å forsvare våre interesser, skrev han nylig i en kronikk.
Foto: David Shankbone
Ting begynner å endre seg i Mogadishu, og i Somalia ellers. Krig og elendighet byttes ut med fremtidshåp, og nye uvante vaner. 

Stadig flere diasporasomaliere, de som engang forlot landet under en blodig og lang borgerkrig, vender tilbake, skriver nettstedet voicesofafrica.co.za.

Hjemvendelsesprosessen er ulik for alle. Noen reiser for å prøve å reintegrere seg i det samfunnet de engang måtte flykte fra. Andre finner nye forretningsmuligheter, og gjør det godt i et land med uutnyttet potensiale.

Somalierne i utlendighet har også tatt med seg nye ukjente vaner og erfaringen til opprinnelseslandet. Somalias hjemvendte gjør et land som ellers har vært kulturelt ensartet, til et rikere og mer mangfoldig sted.

Statusjegeren?: Somalisk-britiske Rageh Omaar er en fremragende TV-journalist, med bakgrunn i blant annet BBC. Siden 2013 har Omaar vært utenriksredaktør for ITV News.
Foto : Mike Massaro

Al Jazeera-journalisten Hamza Mohamed har delt de opp i ulike grupper:

Abdiweli Mohamed Ali er en typisk eksempel på en “self-made man” i beste amerikanske stil: fra en departementsjobb i Somalia på 80-tallet til ulike assisterende professorstillinger i USA til statsminister i Somalias overgangsregjering (2011-13).
Foto : flickr.com/Foreign and Commonwealth Office

1. Somalisk-britene: “statusjegerne”
Somalierne som har bodd i Storbritannia utgjør den største andelen av hjemvendte. Og de elsker titler mer enn noe annet. Be om visittkortet til en somalisk-brite i Mogadishu og før du leser navnet vil du finne minst tre titler. Mohamed, truckfører fra Harlesden i London, vil mer enn gjerne bli tiltalt som doktor, diplomat, pilot og professor. 

Somalisk-britene er svært penge- og kvalitetsbevisste, og misliker å gi tips nesten like mye som å betale for å passere de mange av landets lovlige (og ulovlige) veisperringer. Når de er på restaurant kan de finne på tilbringe mange minutter bare på å forhandle prisen på maten.

2. Somalisk-amerikanerne: “Tea-party-gjengen”
Somalierne som har bodd i USA er som amerikanere flest. Høytsnakkende, utagerende og velfødde. Gjerne tre klesstørrelser mer enn gjennomsnittssomalieren. I motsetning til britene elsker de å gi tips, men de kan også klage på at de somaliske matporsjonene er “jo så små”.

Somalisk-amerikanerne er landets svar “Tea Party”, innlært i tradisjonalistiske amerikanske verdier som familiefokus, troen på hardt arbeid, ubestikkelighet og patriotisme.

Noe som i særdeles grad kjennetegner denne gruppen er lojaliteten overfor klanen og solid utdanningsnivå. Ingen andre utenlandssomaliere regnes som større eksperter på klanspolitikken og andre interne forhold. Noe som igjen kan forklare hvorfor flere av de hjemvendte fra nettopp USA har klatret opp på den politiske rangstigen.

3. Somalisk-kanadierne: “kule gangstere”
USA-somaliernes rake verdimotsetning. Somalisk-kanadierne går under tilnavnene ciyaalka xafada (de kule barna i blokken) og mooryans (gangsterne). Somalisk-kanadierne er alles venner, ser på livet som en fest og Somalia som et dansegulv.

I motsetning til de skoleflinke somalisk-amerikanerne, og statusjagerne i Storbritannia, har somalisk-kanadierne en litt mindre heldig integreringshistorie å vise til. Gjerne et kort kriminelt rulleblad og en gjengtatovering fra Torontos underverden.

Ikke nevn skole eller utdanning: flesteparten har som regel droppet ut av skolen, og er svært sensitive når de skal diskutere dette. Yndlingssamtaleemnet er som oftest siste fyllekule i Nairobi. Er det nettopp noe som skiller somalisk-kanadierne fra andre er deres avslappede forhold til alkohol og halalmat-krav.

4. Somalisk-skandinaverne: “catwalk i ensomhet”
Ingen andre somaliere i utlendighet holder seg så godt i form og kler seg så moteriktig som somalierne som har bodd i Norge, Danmark og Sverige. Ofte klager denne gruppen på at vannkvaliteten i Mogadishu ødelegger for hårfrisyren, og ingen andre legger ut like mange selfies på Instagram fra Somalia-oppholdet.

Ifølge lokalbefolkningen snakker somaliske-skandinaverne noe de kaller af shimbir (fuglespråket), en målform som flesteparten sliter med å skjønneFordi de er språklig utfordret, kan du ofte se somalisk-skandinavere sittende alene i et hjørne på restaurant eller i møter, og gjør håndbevegelser ingen forstår.

5. Somalierne i Øst-Asia: “sjøulkene”
Blant somaliere flest er det sterk uenighet på om denne gruppen kan regnes som utvandrere eller hjemvendte. Somalierne i Øst-Asia er de som engang hadde planer om å komme seg til Europa, men som istedet endte opp i på andre siden av det Indiske Hav.

Somalierne i Øst-Asia er eksperter på alt som har med mystikk å gjøre, blant hvordan man kan finne vann på månen. I likhet med somalisk-kanadierne har de også et mer avslappet forhold til halal, festing og alkohol. Et typisk kjennetegn på denne type hjemvendte er en tung indisk aksent, samt et diplomatpass utstedt under en president som somalierne forlengst har glemt.