Norsk steds-app hjelper utenlandske turister

 
Foto: Skjermdump/play.google.com
Antall leteaksjoner etter savnede personer er mer enn doblet på ti år. En ny norsk mobilapp skal hjelpe folk å finne veien hjem, og den trenger ikke mobildekning for å fungere.
0Shares

Tidlig på 2000-tallet var det årlig i overkant av 500 leteaksjoner etter savnede personer på land i Norge. I 2013 var antallet økt til 1251, viser statistikk fra hovedredningssentralene.

Noe av forklaringen er trolig at terskelen for å melde personer savnet er senket. Men også folks adferd har endret seg.

– For mange har det blitt en trend å utforske naturen og teste egne grenser, sier Ole Gladsø, leder for landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps til nyhetsbyrået Newswire.

App til hjelp
Nå skal den nye norske appen Rett Hjem (bildefaksimilet) hjelpe turgåere med å finne veien hjem fra skogen. En pil på mobilskjermen viser hvilken retning man skal gå for å finne tilbake til stedet hvor turen startet. Ved turstart setter du startpunktet ved å trykke på en stor startknapp på mobilskjermen. Startpunktet kan være bilen, hytta, teltet eller hjemme. Når man skal finne veien tilbake, følges den røde pilen. Programmet forteller også hvor langt det er igjen til målet.

I motsetning til mange andre tur-apper er Rett Hjem ikke avhengig av mobildekning for å fungere. Appen bruker mobilens innebygde GPS-mottaker og kompass for å finne posisjonen.

– Så vidt jeg vet, finnes det ikke andre mobilapper som gjør akkurat dette uten dekning, sier fagredaktør Kurt Lekanger i Norges største mobilnettsted, amobil.no til Newswire.

Flernasjonal
Rett Hjem-appen fungerer på iPhone og Android-mobiler, og kan brukes over hele verden. Snart kommer den også ut i versjoner på engelsk, fransk og tysk.

– Vi drømmer om at den kan slå an over hele verden, men hovedmålsetningen er å ta bort frykten ved å gå ut i naturen. Og kanskje kan den få utenlandske turister til å komme seg ut og se mer av den flotte norske naturen, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund til Newswire.