Knallåpning for norsk film i Pakistan

The System har ingredienser vi er vant til å se, som romantikk og action, men inneholder også noe mer uvanlig: norsk natur
Foto: Pressefoto
Den norske Lollywoodfilmen The System har gjort stor suksess i Pakistan. Nå kommer filmen til Norge.

The System går inn i historien som den største filmlanseringen noensinne i Pakistan med hele 59 visninger over hele landet. Bilder av norsk natur har prydet pakistanske kinolerretter, og tatt publikum med storm. The System har vært godt synlig i pakistansk media helt fra starten av. Og ifølge pakistanske medier har filmen gitt nytt liv til den pakistanske filmindustrien Lollywood.

− Megarespons
Filmreggisør Shahzad Ghufoor (38) debuterer med filmen, som hadde premiere i Pakistan 30. mai. The System til og med har klart å overholde lanseringsdatoen, noe som er uvanlig for filmer i Lollywood. Filmen ble vist i Danmark 13. juni. I Norge har filmen førpremiere 19. juni på Saga kino i Oslo. Den skal også vises i Drammen og Stavanger. Det er dessuten ønske om å vise filmen i blant annet Europa, England, De arabiske emirater, USA og India.

− Filmen hadde den nest beste åpningen i pakistansk filmhistorie, og går fortsatt på kinoer i Pakistan. Sannsynligvis havner den på topp fem-lista. I Danmark var også åpningen bra. Jeg satser på en mindre premiere i Norge 19. juni og en større premiere til høsten. Foreløpig vil filmen settes opp i fire eller fem byer i Norge. Jeg skal prøve å lansere filmen i Storbritannia og andre land over sommeren, forteller den norske filmregissøren.

I filmen tar en familie opp kampen mot korrupte krefter.
Foto : Pressefoto

Allerede før premieren har The System fått god respons.

Foto : Fra filmen

− Traileren og musikken har fått megarespons, og jeg ønsker at filmen min skal bli den mest sette pakistanske filmen, sier han.

Familieproduksjon
Ghufoor har i flere år arbeidet med å vise Bollywoodfilmer på norske kinoer. Nå har han tatt steget med å selv lage en spillefilm. Faren hans, Ghufoor Butt, er produsent. I hovedrollen spiller lillebroren hans, Shehraz Ghufoor (31). Heltinnen er den pakistanske skuespillerinnen Kashaf Ali og i birollene finner vi flere av Lollywoods mest kjente skuespillere, som Nadeem Baig, Shafqat Cheema, Irfan Koshart og Nayyar Rasool.

− Lillebroren min er den eneste fra Norge som spiller i filmen, resten er skuespillere fra Pakistan, sier han.

Han har vært i Pakistan flere ganger for å filme, men han har også filmet en del i Norge, blant annet på Beitostølen.

− Vi har filmet i flere vakre norske landskap, som blant annet Strynefjellet, Dønfoss camping og Lom i Gudbrandsdalen, sier han til Utrop.

Filmregissøren lanserte selv filmmusikken i Pakistan og har vært i India for å legge siste hånd på lyd og bilde. Sangene i filmen er dessuten sunget av indiske sangere. Han har også jobbet med produksjonen i Norge. Filmens budsjett er på cirka fem millioner norske kroner.

− Man må dra til India for å redigere filmens lyd og bilde og for å godkjenne ting, sier Ghufoor.

Korrupt system
Handlingen dreier rundt en families kamp mot korrupsjon. En ung mann sloss mot en korrupt politimann. Korrupsjon er dessverre blitt en del av den pakistanske hverdagen og gjennomsyrer alle deler av samfunnet. Filmen tar et oppgjør med dette store samfunnsproblemet. Budskapet er at det nytter å ta opp kampen.

Fakta
Regissør: Shahzad Ghufoor, Norge
Produsert av: Leos Productions
Produsent: Ghufoor Butt
Skuespillere: Shehraz Ghufoor, Nadeem Baig, Kashaf Ali, Shafqat Cheema, Nayyar Ejaz, Rabia Tabassum, Saima Saleem, Irfan Khoosart, Sara, Mairyam Ali Hussain, Nadeem Khan
Bilde: Leos Productions