Samisk kunstner konfronterer majoritetens historiefortelling

Ada Einmo Jürgensen har vunnet årets utgave av Danseinformasjonens ærespris
Foto: Torgrim Halvari
Koreograf Ada Einmo Jürgensen er tildelt årets utgave av Danseinformasjonens ærespris for sin innsats for nord-norsk kultur.

Jürgensen beskrives som en pioner, fremtredende ildsjel og forkjemper for dansefeltet i nord, ifølge danseinfo.no.

– Gjennom hennes banebrytende arbeid siden 80-tallet har hun synliggjort nordnorsk dansekunst både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Ada Einmo Jürgensen har sjøsamiske røtter, og hennes arbeid har også hatt særlig fokus på erfaringsdeling og samarbeid mellom urfolk, går det frem i jurybegrunnelsen.

Æresprisen deles ut til en aktør som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for dansekunsten. Årets prisutdeling skjer den 23. oktober på Dansens Hus i Oslo, og utdelingen skjer for 25. gang i rå.

Jürgensen definerer seg selv som en aktivist og kulturpolitisk aktør.

– Med sin bakgrunn som samisk kunstner er hun opptatt av at man selv skal kunne fortelle sine egne historier og «å sette seg selv på kartet» på egne premisser. Å være i opposisjon er en drivkraft for henne. Hun sier selv at hun får energi av å være utenfor komfortsonen og hun oppsøker bevisst omstendigheter som «forstyrrer» og utfordrer henne. Det er noe av det som driver henne framover – det gir henne energi og styrke til å arbeide videre.

Foregangskvinne innen samisk kunst

Jürgensen etablerte og drev Ada’s Dansestudio i Mosjøen med ca. 300 danseelever fra 1982-1997, og i 1989 var hun med og stiftet Nordnorsk Ballettforum, (nå Forum for Nordnorske Dansekunstnere). Hun har også vært medgrunnlegger og tidligere kunstnerisk leder av Åarjelhsaemien Teatere/Sydsamisk Teater (2002-2013) og i 2013 etablerte hun Ada-da Produksjoner.

Hun er for tiden aktuell som utøver i forestillingen Sinte gamle samedamer og koreograf og medvirkende i forestillingen, Stina Ravdna Lorås, sier dette om Ada:

– I tillegg til å være en foregangskvinne innen samisk dans og scenekunst, er Ada en dyktig, inspirerende og ikke minst modig kunstner. Hun legger sjelen sin i det hun gjør og gir villig av seg selv. Det er kort sagt et privilegium å få være sint, gammel samedame sammen med Ada, sier hun til danseinfo.no.