Ny bok fra muslimsk skeiv feminist

Feministen Sara Ahmed ser verden fra et skeivt og mangfoldig blikk.
Foto: wheelercentre.com
Feminist og professor Sara Ahmed kaller seg gladelig for en "gledesdreper". Så handler også hennes siste bok om å skape røre.
76Shares

Jeg er ikke lesbisk det ene øyeblikket og en person med farger det neste og en feminist i et annet. Jeg er alle disse hvert øyeblikk.

Slik beskriver forfatteren og feministen Sara Ahmed seg selv i sin biografi.

Ahmed ble født i Salford, England. Hun har en pakistansk far og engelsk mor, og emigrerte til Adelaide, Australia, med familien på begynnelsen av 1970 -tallet.

Feministisk gledesdreper

Hun har spesialkompetanse i feministisk teori, queerteori og postkolonial teori. Ahmed skapte begrepet “The feminist killjoy”, den feministiske gledesdreperen, for å beskrive hvordan feminister er posisjonert som gledesdrepere i en sexistisk verden.

I et intervju med Kilden i 2010 forklarer hun dette nærmere:

– Hvilken feminist, skeiv eller antirasist har ikke opplevd familiemiddager der noen sier noe du oppfatter som problematisk, og idet du tar til motmæle, registrerer du forsamlingens himlende øyne: «Nå begynner hun igjen». Av en eller annen grunn er det alltid du som får skylda for å ha ødelagt den gode stemningen, ikke personen som sa noe problematisk. Som om det å beskrive og påpeke rasisme, sexisme og heterosexisme i seg selv skaper problemene.

Første utgivelse på norsk

Nå har hun utgitt sitt nyeste verk, Gledesdrepende Essays, hvor hun går dypere inn i fenomenet.

Ahmeds nyeste utgivelse er “Gledesdrepende Essays”.
Foto : Claudio Castello

Ifølge Cappelen Damm Akademisk tar essayene i denne boka for seg sentrale temaer i Ahmeds forfatterskap, og er de første av hennes tekster som har blitt oversatt til norsk.

– Forfatterskapet er uovertruffent i samtidig kulturkritikk når det kommer til å skape leseropplevelser av at det er samfunnet, ikke jeg, som er problemet. Derfor kan disse gledesdrepende essayene paradoksalt nok skape stort engasjement og entusiasme, står i forordet.