Vietnam kommer til Operaen

Sterke farger preger Tet-festivalen, vietnamesernes inngang til det nye året. I Oslo vil man ha en musikal på Operaen som del av festivalen.
Foto: Bao Thien Ngo
6. februar neste år blir det kjærlighet, indre konflikt og Vietnam, når musikalen Domino har urpremiere på Den Norske Opera & Ballett i Oslo, som en del av Tet-festivalen. På scenen står 16 flerkulturelle og etnisk norske ungdommer i regi av KulturKlovnene.

I Domino har man en dramatisk musikal om hvordan du ikke skal dømme noen før du kjenner dem, sier Thuy-Linda Nguyen, som er en av manusforfatterne og regissør for musikalen Domino, i tillegg til å være ildsjelen bak KulturKlovnene. Hun skriver musikalen med Dang Pham.

KulturKlovnene er en organisasjon som jobber for å øke interessen for scenekunst blant flerkulturell ungdom mellom 16 – 35 år. På scenen 6. februar står derfor flerkulturell ungdom i alderen 17 – 24 år.

– Gjennom flere auditions har vi hentet inn utrolig dyktig ungdom som virkelig har et talent for teater og som vi gleder oss til å se på scenen, sier Nguyen til utrop.no i en pressemelding.

Musikalen handler om den mislykkede forfatteren Marco som ved et uhell havner på et cruiseskip, og ender midt i et trekant- og kjærlighetsdrama med kjæresteparet Adela og Filip. Cruiseskipet eies av Regina – en tidligere prinsesse som bærer på en stor hemmelighet. Hun har flyktet fra hjemlandet sitt og føler seg ikke sterk nok til å vende tilbake for å befri sitt folk. 

Ingen penger, men mye engasjement
Domino er den andre musikalen som settes opp på Operaen i regi av KulturKlovenene.

– Alle sa vi var gale da vi satte opp vår første, egenskrevne musikal på Den Norske Opera & Ballett i 2012. Vi hadde verken penger eller erfaring. Men vi hadde det som trengtes, nemlig entusiasme og en sterk lidenskap for scenekunst, forklarer Nguyen.

Forestillingen som ble satt opp den gang, Under samme himmel¸ ble en stor suksess og gikk for fulle hus. Dette ga motivasjon for å satse igjen: og denne gangen satse større.

– I tillegg til musikalen Domino, har vi i år bestemt oss for å etablere en hel festival i forbindelse med forestillingen: Tet-festivalen vil romme både musikalen, en konsert og en utstilling, forteller Nguyen. Hun ser nå frem til å gi Norge et lite stykke Vietnam i februar.

Nyttårskonsert med asiatiske toner og fotoutstilling
Tet betyr nyttår på vietnamesisk, og festivalen er lagt til februar for å markere vietnamesernes nyttårsfeiring.

I tillegg til musikalen Domino vil det bli både konsert og utstilling på Tet-festivalen.

– Noen av verdens største vietnamesiske artister kommer til denne konserten Asia Live in Norway i Operaen, forteller Thuy-Linda Nguyen, og nevner utøvere som Y Phuong, Nguyen Khang, Quoc Khanh, Hoang Thuc Linh, Mai Thanh Son og Lam Thuy Van.

– Vi har også fått hentet inn den australsk-vietnamesiske advokaten og talkshowvertinnen Thuy Duong som sammen med Trinh Hoi vil være konferansierer, så dette gleder vi oss veldig til, understreker Nguyen.

Utstillingen Domino vil være åpen under Tet-festivalen. Her vil publikum få se bilder av flere vietnamesiske generasjoner tatt av fotografen Phuong Costello og den tidligere STERK-prisvinneren i illustrasjon Arne Sigmund Skeie. Utstillingen er deres første utstilling i Oslo. Fotoene til Costello vil vise flere generasjoner vietnamesere og deres ulike liv, mens illustrasjonen til Skeie tegner et kunsnerisk kart over alle fluktruter fra Vietnam etter krigen.

Linken til illustrasjonsbildet.