Kjørte Sør-Amerika på tvers

Kultur-tur

Øystein Bache og Rune Gokstad har lært mye om å sette pris på andre kulturer på sine reiser ulike steder rundt om i verden. Hevder de selv, i hvert fall
Foto: Javier Auris
Komikerne Øystein Bache og Rune Gokstad brukte store deler av 2014 på road-trip gjennom Sør-Amerika. – Å lage denne tv-serien har gitt oss mengdetrening i å verdsette andre kulturer, sier de to.
0Shares

Komikerne har denne høsten vært ute med ny sesong av serien Team Bachstad. Denne gangen gikk turen til det søramerikanske kontinentet, der målet var å kjøre fra Lima i Peru til Buenos Aires i Argentina.

Utrop møtte duoen noen dager før premieren for å snakke litt om erfaringene fra reisene i ulike deler av verden.

Hvordan opplever dere møtene med ulike kulturer når dere er på tur?

Jeg har gått bort til folk som står med et kart opp ned og spurt om det er noe jeg kan hjelpe dem med.

Ø: Litt av drivkraften har vært å reise til steder og kulturer vi ikke kjenner så godt fra før, annet enn gjennom nyhetsbildet. Derfor har det vært så positivt å få møte iranere, tyrkere, kazakstanere og ta tak i alle de fordommene man hadde før man dro.

R: Sånne møter blir lettere etterhvert. Jeg var jo redd bare vi var i Østerrike på den første turen. Og jeg var engstelig for Tyrkia, husker jeg. Men så viste det seg at jo lengre øst vi kom, jo hyggeligere ble folk. Og så er det slik at 99 prosent av verdens befolkning er hyggelige, med forpliktelser og drømmer som meg og deg.  

Var det et spesielt land dere var engstelige for å besøke ?

R: Jeg husker jeg var spent på Iran, men det viste seg å være det mest fantastiske sted å reise til, med en åpenhet og vennlighet som er helt ulikt noe annet sted. Jeg tror det å forholde seg til andre kulturer er mengdetrening, rett og slett. Man trenger noen gode opplevelser som ligger litt unna turistkomforten man finner i Syden.

Ø: I Sør-Amerika opplevde vi at folk alltid sterke meninger om sine naboland, men vi ble spesielt advart mot Paraguay, og at vi måtte være årvåkne med en gang vi passerte grensen dit. Men Paraguay viste seg jo som noe av det hyggeligste land å reise i. Svært blide og imøtekommende mennesker. Bedre enn sitt rykte!

Føler dere at reisene har hjulpet dere å knekke fordommer til andre land?

Ø: Definitivt og det er det deiligste i hver tur, nemlig det å få seg en på trynet når det gjelder våre egne fordommer.

Har dere lært noe av andre kulturer som dere har tatt med dere tilbake til Norge?

Ø: Ja, vi har bevisst prøvd å være mer imøtekommende med folk, gjerne fra andre kulturer. Ved noen anledninger har jeg gått bort til turister og spurt om de trenger hjelp.

R: Definitivt, jeg har også gått bort til folk som står med et kart opp ned og spurt om det er noe jeg kan hjelpe dem med.

Et av poengene med programmet er at dere kjører biler som er sterke kandidater til skraphaugen. Er dere begge gode hobbymekanikere?

R: Det er Øystein som har mekanisk innsikt og forståelse av hvordan ting er skrudd sammen. Alt som er skrudd sammen av mennesker det kan Øystein plukke fra hverandre, og han er ikke han redd for å gjøre det.

Hvis Øystein sin kompetanse er det tekniske, hva vil du Øystein si om Rune sin kompetanse?

Ø: Rune er god til å….

R: Jeg er god til å være engstelig, da.

Ø: Ja, du er god på engstelse og det funker jo veldig fint på tv med litt motgang. Jeg vil ikke si at Rune representerer motgang, men….

R: Men jeg er med å gi engstelse et ansikt, da, Øystein!

Ø: Joda, men Rune er veldig flink med research om de stedene vi skal besøke og bilene. Så sant det er internett, så er Rune på researchen.