Kåret verdens ti mest “bartete” land

Bart er både mangfold og sosial status. Nylig ble verdens ti beste bartenasjoner uoffisielt kåret av nettstedet AskMen.
Foto: flickr.com
India ble av nettstedet askmen.com kåret til verdens bartenasjon nummer en.

– Landet med sine 1,2 milliarder innbyggere er den i verden hvor man har mest bruk av ansiktshår. Beregninger viser at så mange som 80 prosent av menn i det sørlige India bruker bart. Bart og mustasjer har lenge hatt en viktig plass i indisk kultur, og sees på som et symbol på virilitet og mandighet, skriver askmen.com på sine sider.

I topp-ti kåringen er flesteparten av landene asiatiske, fra Nord-Afrika eller Midt-Østen. Unntaket er USA og Mexico, samt Ungarn, Bulgaria og Tyskland. 

– Opptil ti millioner menn i USA har en eller annen form for ansikthår. Sist gang de selv arrangerte barte- og skjegg-VM (World Beard and Moustache Championships) i 2009 i Anchorage toppet også amerikanske deltagere alle kategoriene for første gang, skriver man videre.

Land i Asia, Nord-Afrika og Midt-Østen har størst tetthet i ansiktshår. Bildet viser en pakistansk politimann.
Foto : flickr.com

Tyske kunstbart
I kåringen kom Tyskland på fjerdeplass bare slått av Mexico, Pakistan og de overnevnte vinnerne India.

Bart har gjennom historien handlet om sosial aksept, er tonen fra fylkesfotoarkivar og bartehistoriker Ragnar H. Albertsen.
Foto : ikamr.no

– Tysklands befolkning på 83 millioner har en lang og stolt bartehistorie. Fra den store statsmann Bismarck, til filosofen Friedrich Nietzsche, til vitenskapsmannen Albert Einstein, har tyskerne vært stolte bartebærere. Tyskerne har flere barte- og skjeggklubber enn noen annen nasjon, og utfordrer regelmessig om medaljer under VM.

Neste barte- og skjegg-VM vil avholdes i Portland, Oregon (USA) i september i år.

Sosial aksept
Fylkesfotoarkivar for Møre og Romsdal og bartehistoriker Ragnar H. Albertsen viser til at ansiktshår har hatt forskjeller kulturelle konnotasjoner gjennom historien.

– Vitenskapen sier at å ha bart er en måte å få sosial aksept i en gruppe, og i noen kulturer for å vise sosial rangstige, forteller han på nettstedet digitaltfortalt.no.

– Grekerne hatet glattbarberte menn, og de ble svært sjokkert da Aleksander Den Store barberte av seg alt skjegget. Romerne derimot, og særlig de med høy samfunsstatus, skulle være glattbarberte. Faktisk så de på skjegg som tegn på at personen var barbar, slave eller filosof.

Her er resultatene fra askmen.coms kåring:

1. India
2. Mexico
3. Pakistan
4. Tyskland
5. Iran
6. Egypt
7. Tyrkia
8. USA
9. Ungarn
10. Bulgaria

Link til illustrasjonsbildet.