”Flukt” fikk Nordisk råds filmpris 2021

Manusforfatter og regissør Jonas Poher Rasmussen, manusforfatter Amin samt produsentene Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie og Signe Byrge Sørensen tok imot filmprisen av skuespilleren David Dencik under den direktesendte prisutdelingen i Skuespilhuset i København tirsdag kveld.
Foto: Norden.org/Magnus Fröderberg
Juryen: –"Flukt" er en animert dokumentarfilm som stiller konkrete og rammende spørsmål om vår tids flyktningdebatt.

– Den danske filmen “Flukt” vinner Nordisk råds filmpris 2021 for et verk der estetiske, politiske og menneskelige dimensjoner går opp i en sublim, kunstnerisk enhet, skriver Nordisk Råd.

Filmen handler om regissør Jonas Poher Rasmussens  barndomsvenn, Amin, som flyktet fra Afghanistan til Danmark som mindreårig. Homoseksuelle Amin forteller om sin dramatiske historie på et tidspunkt da han står overfor et stort vendepunkt i livet sitt i Danmark: Han skal gifte seg.

I begrunnelsen trekker juryen frem hvordan animasjonen løser to praktiske utfordringer med anonymitet og mangel på bildemateriale på en briljant måte.

– Den stilsikre utførelsen skaper en sanselig opplevelse, fra skildringen av lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flukten mot Europa. Vi mener Flukt forteller en ytterst viktig, relevant og rørende historie om at alle mennesker, uansett etnisitet, bakgrunn, alder eller seksuell orientering, har rett til en lykkelig barndom og et trygt sted de kan kalle sitt hjem.

I tillegg til Nordisk Råds filmpris har Flukt vunnet Grand Jury Prize i seksjonen World Cinema Documentary på Sundance-filmfestivalen og langfilmprisen på den internasjonale animasjonsfilmfestivalen i Annecy.