Kulturrådets nykommerpris til Shwan Dler Qaradaki

Leder i Kulturrådet, Yngve Slettholm, og rådsmedlem Geir Haraldseth, sammen med Shwan Dlar Qaradaki under prisoverrekkelsen i Harstad.
Foto: NTBInfo
Kulturrådets nykommerpris på 200.000 kroner er tildelt billedkunstneren Shwan Dler Qaradaki. Qaradaki får prisen for sin sterke kunst, som til tross for en kort karriere har nådd frem til mange.

Qaradaki fikk prisen på 200.000 kroner utdelt sist uke, under Kulturrådets jubileumskonferanse Inn til kjernen i Harstad.

Kulturrådet feirer 50 år i år, og nykommerprisen er en ekstra pris som gis i anledning jubileet. Prisen går til en nykommer og/eller ikke-etablert kunstner som har utmerket seg særlig de siste to årene. Rådet hadde i år valget mellom mange gode kandidater, men gikk enstemmig inn for å gi prisen til Qaradaki, en kunster med relativt kort fartstid, men som har nådd frem til mange.

Vanskelig å glemme
Fra Kulturrådet heter det i prisbegrunnelsen: “Shwan Dler Qaradaki har utmerket seg gjennom flere utstillinger de senere årene. Han arbeider med tegning, maleri, foto, installasjon og video, og forteller rørende og sterke historier gjennom sitt solide kunstneriske uttrykk. Har du først sett verkene hans, er de vanskelege å glemme”.

Rådet la særskilt vekt på det tredelte filmarbeidet Salte Kyss, som har fått mye oppmerksomhet. Qaradaki tar i filmene utgangspunkt i sin egen livshistorie og forteller om da han flyktet fra irakisk Kurdistan til Iran på grunn av Saddam Husseins angrep

Filmene har nådd ut til et stort publikum, både barn og unge, gjennom visninger i kunstforeninger og Den kulturelle skulesekken.

Kunstner på flukt
Qaradaki ble født i 1977 i Sulaimani, i den irakiske delen av Kurdistan. Han kom til Norge som politisk flyktning i 1999, etter meir enn to år på flukt gjennom Europa.

Qaradaki begynte utdanningen si ved Kunstakademiet i Sulaimani i 1991 og tok også kunstutdanning i Norge både ved NISS og Kunsthøgskolen i Oslo, hvor han fullførde ei mastergrad i 2009. I 2011 fikk han varig opphold i Noreg. Han har de siste årene hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger. I 2014 fikk han Oslo kommunes kunstnerpris for 2013.