– Nouruz er en glede over verden

Slik ser en haftsin, et arrangement av syv symbolske gjenstander, som er typisk for nourouz-feiringen.
Foto: Sally Butcher
I mars feirer store deler av Midtøsten og Sentral-Asia høytiden Nouroz. Afghanskfødte Surgol Ghairat er en av de som feirer i Norge.
172Shares

Ghairat kom som krigsflyktning til Norge, og er ungdomsarbeider og leder av Fredsduene. For ham er det viktig å holde på tradisjonene fra opprinnelseslandet.

Surgol Ghairat fra Fredsduene sier Nouruz, den persiske nyttårsfeiringen, skal handle om fred, kjærlighet og medmenneskelighet.
Foto : Claudio Castello

– Nouruz er en glede over verden, og en feiring på lik linje som 17. mai og jul. En halv milliard feirer i solidaritet med menneskeheten.

Årets Nouruz-fering markerer starten på året 1402, og sammenfaller med vårjevndøgn.

– I Nouruz er fokuset med glede og positivitet, og ikke sorg, fattigdom, krig eller rasisme. Nouruz handler om historien før skapelsen, og skal feires for evigheten.

Sjelstilstand i feiringen

Ifølge Wikipedia feires nyttårsfeiringen Nouruz i Albania, Afghanistan, Kurdistan i Syria, Iran, irakisk Kurdistan, Aserbajdsjan, Tadjikistan og en del andre land i Sentral-Asia; i tillegg markeres dagen over hele verden av diaspora-befolkning fra denne regionen, slik som bahaier og kurdiske utvandrere.

– Uansett hvor man feirer dagen handler dagen om å være tilstede sjelsmessig.

For norsk-afghaneren handler også dagen om å feire det han ser som positivt med å bo i Norge.

– Nouruz er også kultur, religion og ytringsfrihet, om å sette pris på lederne vi har valgt gjennom demokratiske prosesser.

Fred og medmenneskelighet

Nouruz betyr mye for Ghairat på personlig plan.

– Nouruz er fødsel og profeti. Fred, kjærlighet og medmenneskelighet. Om å kunne være endringsagenter for å kunne utgjøre en positiv forskjell og bidra til rettferdighet. Vi må gjøre verden til et bedre sted og løfte hverandre opp.

Ghairat har i anledning feiringen også skrevet et dikt:

Gud du er mirakel –
Med kjærlige tanker –
Som universets beskytter er Du så vakker
Paradisbarna og profetien Lukas kaller:
Deg den evige Barmhjertige, den evig Nåderike
for dag og natt sin beste samarbeidspartner….

The Lover Power

Just 1