Oslo World kom til mottak

VårtNabolag Festival
Foto: Bilge Oner
– Oslo World Music Festival har i mange år gitt fribilletter til ulike mottak i Oslo og omegn, og siden 2009 har flere tusen fått konsertbilletter, forteller festivallsjef Alexandra Archetti Stølen. 
0Shares

VårtNabolag er en festival som arrangeres på asylmottak, og den arrangeres utendørs med ordentlig festivalstemning. I år ble den arrangert for femte gang 27. august på Torshov transittmottak. 

Ifølge festivalsjefen er tanken bak å skape en festival som fremmer integrering,  får nabolag til å blomstre folk til å møtes på tvers av kulturene.

– En møteplass litt utenom det vanlige, sier hun og legger til at det skal være lett for publikum å ta turen innom. Det skal være en plass man kan ta med barna sine på, et arena der man kan bygge ned fordommer.

Fylle ventetiden
Det viktigste med prosjektet er prosessen, mener Stølen og påpeker at målet er å engasjere og motivere nabolaget til å samarbeide på tvers og hjelpe beboere på mottaket med å planlegge festivalen slik at de  kan fylle ventetiden sin med noe meningsfylt.

– Integreringen starter fra dag en pleier vi å si, så hvorfor ikke lage festival sammen, sier Stølen og legger til at VårtNabolag vokser og de håper på å utvide til ytterligere tre steder til neste år.

Fakta: 
Oslo World Music Festival går i 2016 inn i sitt 23. år. Festivalen arrangeres i år fra 1. til 6. november med mer enn 300 artister fra hele verden, på 15 ulike scener i Oslo. Festivalen skal også i år inkludere andre kunstuttrykk; utstillinger, seminarer, workshops, og tverrkunstneriske uttrykk. 

Siden 2009 har beboere på asylmottak kunnet delta gratis på festivalen, og siden 2014 har festivalen arrangert festivaler på mottakene, under navnet VårtNabolag.