Koubangs fargerike kjøkken

Oppvokst som hun er på Grønland i Oslo, er hun vant til godt utvalg av frukt og grønt rett i nærheten

I løpet av høsten vil TV3-seere kunne stifte kjennskap med den tidligere Utrop-journalisten, som nå skal vise frem sine kokkeleringskunster i Masterchef Norge. I kveld går første program der Koubang Mbilase Enyam er med. 

– Dette var egentlig noe jeg hadde vurdert lenge, siden mange venner og bekjente ved flere anledninger har oppfordret meg til å delta i en matkonkurranse på tv, sier hun.  

Første brød som toåring
Koubang sendte søknaden sin og etter et par dager ringte Rubicon, produksjonsselskapet som lager Masterchef Norge for TV3.

Nå handler det om oss, om helt vanlige folk med stor lidenskap for mat og skyhøyt nivå.

– Jeg hadde nesten glemt at jeg hadde meldt meg på da de ringte og spurte om jeg kunne komme på intervju til Master Chef, ler Koubang Mbilase Enyam.
Foto : Bilge Öner

– Jeg fortalte dem om lidenskapen jeg har for mat, og tenkte det gikk helt greit. Men jeg tenkte aldri i mine villeste drømmer at jeg skulle bli valgt ut. 

At Koubang er glad i matlaging, er ingen hemmelighet. Hun husker fremdeles sin første inntreden i den kulinariske verden.

– Som toåring så jeg mor bake brød. Jeg fikk lov til å boltre meg fritt og lagde en deig som vi fikk satt inn i ovnen. Brødet ble hardt, kanskje ikke helt spiselig, men fra da av var jeg hekta. Siden da har ting ballet seg på. Kjøkkenet har blitt mitt yndlingssted.

Mat er familieverdier
For Koubang er mat mye mer enn det å vise seg frem.

– I familien vår er vi så å si alle kulinarisk anlagte. For oss betyr maten å sitte sammen, samhold, å dele opplevelser.

26-åringen jobber daglig i butikk, noe som hun kombinerer med jusstudier. Og det var på jobben at hun fikk den gode nyheten om at hun skulle delta i høstens utgave av det populære matkonkurranseshowet.

– En hyggelig kar som jeg ekspederte, som sikkert kjente meg igjen fra intervjuprosessen, stoppet opp, ga meg en dato, og spurte om jeg var klar til innspilling.

Leste kokebøker 
En hypermotivert Koubang satte i gang med å pugge kokebøker og se på matvideoer.

– Juryen legger vekt på metodikken og hvordan du har laget maten. Jeg trengte å lære mer om det teoretiske og stilistiske. For en som har vært vant til å lage mat på frihånd, har dette vært en real utfordring. Men det er jo det som skal til for å bli bedre og nå langt.

Utover høsten vises programmene på TV3. Koubang er fornøyd med at programmet har vendt tilbake til sitt opprinnelige format.

– I en periode hadde man kjendisversjoner av Masterchef, noe som var gøyalt å følge med i seg selv. Nå handler det om oss, om helt vanlige folk med stor lidenskap for mat og skyhøyt nivå.

Sakte-kjøkken
– Hvis du skulle gå videre i programmet, kunne du tenkt deg å lage en sør-afrikansk rett?

– Hvorfor ikke? Men skulle man følge sør-afrikanske tradisjoner, hadde det nok ikke holdt med et 60 minutters tv-format. De bruker gjerne en halv dag på matlagingen alene. Det er virkelig “slow cooking”

I så fall måtte hun også hatt eget program, en drøm for 26-åringen.

– Det hadde vært råkult å bli en norsk-afrikansk versjon av Ingrid Espelid Hovig. Finne mine egne versjoner av matretter fra hele verden, og invitere folk som Hellstrøm og Pascal til å være med på en smaksrunde.

Se hvordan det går med Koubang og de andre hobbykokkenes jakt på årets trofé på TV3 (ekstern lenke)

Navn: Koubang Mbilase Enyam
Alder: 26
Bosted: Oslo
Aktuell som: Reality-deltaker i programmet Masterchef Norge