Lager film om familievold

 
Foto: Kari Bye
Det er ofte store tabuer knyttet til vold i nære relasjoner. Nå skal Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) og filmskaper Nefise Özkal Lorentzen nå frem til minoritetene. 
0Shares

Redaktør Geir Borgen i dinutvei.no sier til utrop.no at filmen vil handle om familievold og overgrep. Nettstedet dinutvei.no presenterer seg som “en nasjonal veiviser til hjelpetilbud, informasjon og kunnskap om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep”. 

Slik ser filmsnuttene som tar seg vold i nære relasjoner på dinutvei.no ut.
Foto : Skjermdump/Fotokollasje/dinutvei.no

– Vi har allerede laget tre filmsnutter til dinutvei.no. Imidlertid har vi manglet en film som retter seg tydeligere mot innvandrerbefolkningen. Vi har derfor engasjert Nefise og ser for oss at hennes kjennskap til og erfaring kan være til stor hjelp.

– Har dere lenge gått med idéen om å lage en film spesielt tilrettelagt de med innvandrerbakgrunn?

– Nettstedet vårt retter seg mot alle samfunnslag og alle befolkningsgrupper, og vi har helt fra starten hatt planer om også å ha en film som snakker til innvandrerbefolkningen. Hittil har vi dessverre ikke hatt ressurser eller tid til å lage en slik film.

Film med nyansene
Borgen ser for seg en film som våger å ta opp vanskelige tema, og samtidig tar hensyn til forskjellene og nyansene.

– Vi vet at sykdom og psykisk lidelse er et stort tabu i mange miljøer, og at tema som vold og overgrep er enda vanskeligere å sette ord på. Samtidig er vi bevisste på at innvandrere og minoritetsspråklige ikke er en ensartet gruppe, og vi ønsker å unngå klisjeene og styre utenom fordommene. Nefise er selv innvandrer og har arbeidet mye med relevante tema og problemstillinger.

Han har tro på at Özkal Lorentzen kan levere varene.

– Først og fremst ønsker vi oss en handling og et budskap som treffer seere med innvandrerbakgrunn. Vi tror det kan sette dinutvei.no på kartet og når fram til innvandrerbefolkningen.

I full gang

Slik ser filmsnuttene som tar seg vold i nære relasjoner på dinutvei.no ut.
Foto : Skjermdump/Fotokollasje/dinutvei.no

Utrop snakket også med filmskaperen selv. Hun er i disse dager i full gang med den første av flere castinger.

– Castingen gjennomføres sammen med Nynorskens Hus/Mangfoldig Scene. Idéen til en film om familievold, og en annen om overgrep, har jeg jobbet med siden august. Forabeidet har inkludert samtaler med forskere og politi, og med NKVTS.

I første casting hadde hun folk med ulike familiebakgrunner, både med tyrkisk, irakisk, latin-amerikansk og tamilsk.

– Vold og overgrep er et problem som finnes i alle kulturer. Det er noe vi ikke kan la være å snakke om, og derfor virker det å lage disse filmsnuttene som en slags empowerment. Kunnskap og oppmerksomhet er det aller viktigste, påpeker hun.

– Hvor vanskelig tror du det vil bli å ta opp temaet?

– Filmene vil ha troverdighet fordi at de gjennomføres i regi av et forskningsinsittutt, og av fagfolk. Det er viktig når man ta opp så opprivende temaer som dette.

Hun ser frem til å jobbe videre med prosjektet.

– For skuespillerne blir dette en plattform hvor de får utfolde seg, og jobbet for en god sak. Jeg kommer til å sørge for å caste gode og talentfulle folk. Dette skal handle om å gi håp der det ikke finnes.