B16 – den ekstra trygge “bydelen”

SAMHOLD: B16 er et sammensveiset dansekollektiv.
Foto: Anna Aronsen Oftedal
B16 er mer enn et dansekollektiv. Det er et felleskap hvor danserne kan føle seg trygge nok til å dyrke sin kreativitet.

B16 står for Bydel 16, men i Oslo er det bare 15 bydeler.

– Bydel 16 er vårt sted, det er vår bydel. Der bestemmer vi alle reglene, sier Amie Mbye, grunnlegger av B16, til Utrop.

Hun beskriver kollektivet som et sted hvor danserne kan være seg selv. De andre danserne støtter henne i denne beskrivelsen:

– For oss er B16 et sted hvor vi kan være kreative uten at noen dømmer oss. Vi tar inspirasjon fra hverandre, og setter det sammen i gruppa, sier Nobu.

HJEM: Jato (til høyre) sier at B16 fungerer som et ekstra hjem for kollektivets dansere.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Jato nøler ikke når hun skal sette ord på gruppas betydning:

– For at folk som oss kan føle seg hjemme.

B16 ble dannet høsten 2021 og består av 23 dansere, skuespillere, sangere, poeter og skribenter mellom 16 og 32 år, som representerer et rikt spekter av melaninrike kvinner.

En annen av danserne, Naomi, sier seg enig med Jato, og definerer kollektivet som et “safe-space” (trygt sted):

– Det var veldig nødvendig at Amie initierte B16 for å fronte melaninrike sterke kvinner i dansemiljøet, sier hun.

Amie sier at jentene ofte snakker sammen om opplevelser og tanker rundt rasisme og sexisme.

Lidenskap i fellesskap

Kollektivet arrangerer alt fra opptredener, workshops og dance-battles, til samtaler for unge.

Utrop får være med på deres showcase (forestilling) på scenehuset i Oslo. Forestillingen er en blanding av dans, som glir inn i slampoesi, som igjen glir inn i dans.

SHOWCASE: Det oser av energi når B16 opptrer på scenehuset i Oslo.
Foto : Anna A. Oftedal

Etter hvert blander danserne seg inn med publikum. De lager dansering og inviterer publikum til å være med i dansen. Hele veien heier de hverandre frem. Spesielt den som danser i midten av danseringen, får heiarop fra de andre.

FREESTYLE: Danserne fortsetter å danse i pausen. Hawa (til høye) freestyler til afrobeat-musikk.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Ifølge programmet er dette “pausen” i forestillingen, men ingen av danserne ser ut til å ville slappe av. Det er tydelig at dette ikke er en jobb, men en lidenskap.

Amie, kollektivets initiativtaker, er en utøvende og skapende dansekunstner med base her i Oslo, men jobber litt ulike steder.

YDMYK: Amie Mbye er initiativtaker til B16, men liker ikke å kalle seg for kollektivets leder.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

– Ideen bak b16 er å skape et “safe space” slik som Nobu nevnte. At vi kan samle unge melaninrike danseinteresserte, kunstnere, både unge og voksne, og sammen skape kunst. Sammen organiserer vi workshops tilgjengelig for barn og forestillinger som i dag, hvor vi inviterer venner, kollegaer og andre bekjente.

En sosial dans

Til sammen mestrer B16-danserne alt fra afrofusion, dancehall, hiphop, og/eller voguing. Det de har til felles, er at alle har en bakgrunn innen streetdance

– Streetdance er en sosial dans. Vi danser i fellesskap, ser hverandre, lærer av hverandre og løfter hverandre. Det er en utveksling av kompetanse og danseferdigheter.

Streetdance er også en av de første dansestilene Amie ble introdusert for, da hun som ungdom deltok på en ungdomsklubb på Lambertseter. Som voksen ville hun selv bidra til å skape et dansefelleskap, og slik ble B16 til. Hun forteller at hun var veldig bevisst på hvem hun skulle invitere inn i B16.

– Flere av de som er med, har jeg jobbet med tidligere gjennom andre prosjekter. Andre har jeg sett i dansefeltet, og andre har jeg lagt merke til via arbeidet deres.

Amie har samlet sammen kollektivet, men omtaler ikke seg selv som en leder.

– Ja, jeg er en initiativtaker, og jeg kan ansees som en leder, men jeg tar ikke alle avgjørelser. Alle kommer med ulike innspill og vi skaper sammen.