– Et gjentreff med røttene mine

Edurado Cortes (avbildet lengst til høyre) er to ganger cueca-verdensmester med bosted i Oslo. For ham er 18. september, Chiles nasjonaldag, kanskje et av de viktigste i kalenderåret.
Foto: Claudio Castello
– For meg er 18. september kanskje årets viktigste og stolteste dag, forteller norsk-chilensk verdensmester i folkedans til Utrop.

Flere titalls norsk-chilenere og et samlet diplomatkorps samlet seg i dag på Tukthuset i Oslo sentrum for å markere 207-årsdagen for Chiles uavhengighet.

 
Foto : Claudio Castello

Jose Miguel Cruz Sanchez, Chiles ambassadør i Norge, snakket under sin tale om Norges og Chiles felles interesser.

– Norge og Chile står sammen for demokratiutvikling, fattigdomsbekjempelse og mliljø. Vi er to sjøfartsnasjoner som har hatt et godt samarbeid på klimaspørsmål og bærekraftig ressursutvikling. Vi ser på Norge som en ledernasjon, og vil fortsette å lære og videreutvikle samarbeidet vi har hatt i mange år.

Cueca-verdensmester fra Oslo
Før ambassadørens korte tale ble både «Ja, vi elsker» og «Puro Chile» (Chiles nasjonasang) spilt. Og som del av det kulturelle programmet hadde man også en oppvisning i folkedansen cueca. 

Eduardo Cortes, som kommer fra rodeo-byen Rancagua i det sentrale Chile, og har bodd i Norge i 32 år, er to ganger verdensmester i cueca. Han vant cueca-VM i Belgia i 2015 og i Chile fire år tidligere.

 
Foto : Claudio Castello

– 18. september er kanskje den viktigste datoen i kalenderåret for meg. Ikke bare fordi jeg danser, men fordi dagen innebærer en gjentreff med mine røtter, og mine landsmenn fra opprinnelseslandet, sier han til utrop.no.

Han legger til:

– Som to ganger tidligere cueca-verdensmester så er jeg helt klart en ambassadør for chilensk kultur. Jeg ser det som viktig å bringe Chile ut til Norge, og resten av verden.

Savn
Cortes har fortsatt familiemedlemmer som bor i Chile, i et lite tettsted utenfor Rancagua.

– Nasjonaldagen er en spesiell dag, hvor man feirer med familie og venner, og venners venner. Så man savner jo sine nærmeste.

En følelse som også deles av Jorge Monsalve, som også var med på feiringen.

 
Foto : Claudio Castello

– Kulturen, musikken, og den særegne chilenske vitsingen. det å rett og slett være sammen med ens egne landsmenn. Alt det savnes, spesielt ettersom jeg ikke har vært på en nasjonaldagsfeiring i Chile på mange år.

Monsalve, som har stiftet familie sammen med sin norsk-chilenske kone Patricia, ser det som viktig å lære barna om røttene og kulturene på en dag som denne.

– Vi er fortsatt stolte av kulturen og de gode verdiene som vi mener er verdt å ta vare på, også etter mange år her i Norge, sier han til utrop.no.