Frihet til å drive friidrett

GRORUDDALEN: På grunn av manglende friidrettstilbud i Groruddalen fikk ikke Ezinne Okparaebo begynne å trene før hun var 12. Nå gir hun gratis friidrettstilbud til jenter kun et steinkast unna barndomshjemmet sitt
Som liten jente savnet Ezinne Okparaebo et friidrettstilbud i Groruddalen. For tre år siden opprettet hun Ezinne Athletics, et lavterskeltilbud innen friidrett for jenter i Groruddalen.

– Noen av jentene har talent. De sier at de skal slå rekorden min, og den holdningen liker jeg, sier Okparaebo som er Norges raskeste kvinne gjennom tidene.

Okparaebo er hovedtrener for 100 jenter i Ezinne Athletics, men føler seg mer som en storesøster.

– På trening snakker vi om alt mulig. Jeg håper på å fungere litt som en mentor for jentene også. Når man trener, blir man ikke bare fysisk sterkere, men også mentalt. Jeg tror idrett kan gi økt mestringsfølelse og selvtillit.

Når man trener, blir man ikke bare fysisk sterkere, men også mentalt.

Hun beskriver prosjektet som en inngangsport. Jentene er alt fra 10 til 16 år og er i en viktig utviklingsfase.

Okparaebo vant OXLO-prisen forrige lørdag, sammen med Tabanka Dance Ensemble ved ildsjel Thomas Talawa Prestø. Prisen står for «Oslo Xtra-Large» og tildeles personer og prosjekter som gjør en god jobb med å inkluder alle i Oslo. Da hun selv var barn, var det ikke noen friidrettsklubb i Groruddalen, og hun måtte dra helt ned til Bislett for å trene.

Gratis tilbud
– Etter at jeg som tiåring slo flesteparten av gutta i klassen i sprint, fikk jeg lyst til å begynne å trene, men det var ikke noe tilbud i Groruddalen. To år senere tok faren min meg med til Bislett.

Okparaebo påpeker at det ikke er alle foreldre som har råd til å betale for fritidsaktiviteter for barna.

– 84 prosent av jenter med flerkulturell bakgrunn er ikke med i organisert idrett. Årsakene kan være kultur, bosted eller økonomi. Derfor er Ezinne Athletics helt gratis for deltakerne.

Det er ikke penger som er motivasjonen til Ezinne.

– Jeg gjør dette frivillig, men det gir meg masse glede og energi!

Okparaebo og jentene trener på Granstangen skole på Furuset og er foreløpig støttet av Extrastiftelsen. Fordi hun ønsker å utvide tilbudet, leter Okparaebo etter ny støtte.

– Jeg håper at flere jenter kan delta på prosjektet, og at vi kan stille med mentorer som kan veilede jentene videre i utdanning og arbeidslivet.