Ibsen i britisk-indisk kolonikontekst

Britisk-inderen Tanika Gupta er årets Ibsen-æresgjest.
Foto: Oscar May
Årets æresgjest ved Senter for Ibsenstudier er den britiske dramatikeren Tanika Gupta. Hennes adaptasjon av Ibsens Et Dukkehjem satt i kolonitidens India, er pensum ved britisk videregående skole.

Arrangementet finner sted 15.12 på nyoppussede Ibsen Museum & Teater, ifølge UiO – Det humanistiske fakultet.

Tanikas adaptasjon av Et dukkehjem setter Ibsens klassiske skuespill i India i 1879 der ‘Nora’, nå Niru, er en indisk kvinne gift med ‘Torvald’, nå Tom, en engelsk mann som jobber for den britiske koloniadministrasjonen i Calcutta. Niru risikerer sitt eget rykte for å redde ektemannens, og oppdager i prosessen seg selv.

Denne nye versjonen ser stykket med et nytt blikk som kaster lys over britisk kolonihistorie og raseforhold, samt kjønnspolitikk og klasse.

Opplesninger av utdrag fra Guptas versjon av Et dukkehjem vil bli fremført av Lavleen Kaur og Simon Lay.

Om skuespillerne

Lavleen Kaur er en norsk skuespiller og danser av indisk opprinnelse. Hun er også forfatter, regissør og kriminolog.

Norske medier kronet henne til Henrik Ibsens «førstedame» i 2006, da hun skrev historie ved å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn noensinne som fikk hovedrollen i tre av hans skuespill i Norges tre mest prestisjefylte teatre det året: Som Nora i Et dukkehjem på Nationaltheatret, som Hedda Gabler i Hedda Gabler på Rikstheatret, og som Ekanta/Elida Wangel i Fruen fra Det indiske hav på Centralteatret.

Simon Lay er en britisk skuespiller som har bodd i Oslo siden 1994. I tillegg til å jobbe med film og tv har han jobbet mye med teater i England, Frankrike og Italia, og siden 2001 har han jevnlig regissert på Rogaland Teater.