Ytre høyre kan gjøre brakvalg til EU-parlamentet

EU-parlamentsmedlem Marc Angel er bekymret over at ytre høyre kan gjøre sitt beste valg noensinne.
Foto: European Parliament
Ytre høyre har aldri stått sterkere i forkant av et europaparlamentsvalg. EU-parlamentariker Marc Angel ser med frykt på det han kaller en normalisering av høyreekstremismen.

Overfor Filter Nyheter sier han at ytre høyre er blitt hvivasket via moderate høyre-partier, og han ser det som skremmende.

Angel minnes 20 år tilbake i tid, da Østerrike ble første europeiske land med en koalisjon av moderat- og ytre høyre-partier.

– På det tidspunktet sjokkerte det politikere over hele Europa, men nå ser vi det overalt. Den moderate høyresiden har ingen skam knyttet til å lage koalisjoner med høyreekstreme lenger – de leker med ilden.

Kan få en fjerdedel av setene

I forkant av EU-parlamentsvalget i juni, viser foreløpige meningsmålinger at ytre høyre-partier vil stille sterkere enn noen gang.

En måling viser at nasjonalistiske høyre og ytre høyre-partier kan ende opp med en fjerdedel av setene i parlamentet, ifølge en artikkel i Politico.

Rapporten peker også på muligheten for en ny koalisjon av kristne demokrater, konservative og radikale ytre høyre. En slik koalisjon vil kunne stable sammen en majoritet og styre EU-politikken for første gang, påpeker studien.

Finner gjenklang hos velgere i krisetider

Veksten av ytre høyre har en rekke forklaringer, mener Marc Angel.

– Det finnes tydelige signaler på at det er krefter fra utsiden som støtter ytre høyre, og som gjerne vil se et splittet Europa. Eksempelvis er det studier som viser pengestrøm fra Russland til høyreekstremistiske partier.

Ifølge han lokker ytre høyre-partier til seg arbeiderklassen med falske premisser og håp.

– Når jeg ser høyreekstreme partier i eksempelvis Tyskland eller Frankrike prate i nasjonale parlament, sier de alltid at de skal ta tak i hverdagsproblemene til vanlige folk. Men erfaringsmessig stemmer de konsekvent i favør av storindustri og pengesterke bedrifter.