Flerkulturell seier i Senegal

MED KJÆRLIGHET TIL TOPPS: Mira Thiruchelvam og Gutu Abera møtte hverandre under Førdefestivalen i 2016. Nå har ekteparet vunnet en prestisjefylt musikkpris i Senegal.
Foto: All Africa Music Awards (AFRIMA)
Hun har tamilsk opprinnelse. Han er oromo fra Etiopia. Sammen vant Bergens-paret en prestisjefylt musikkpris i Senegal.

Sanger Gutu Abera og komponist og fløytist Mira Thiruchelvam, bor i Bergen og vant nylig prisen “Årets beste afrikanske jazzbidrag” med sangen «Deemi» under AFRIMA-prisen.

Prisen ble delt ut på mandag i Dakar i Senegal. AFRIMA (All Africa Music Awards) er etablert blant annet av AU (Den afrikanske union) for å belønne musikalske verk og fremme afrikansk kultur.

Musikknettstedet Ballade omtalte saken først.

En prestisjefylt pris

Utrop har snakket med artistduoen, som også er et ektepar.

– For oss kom dette helt uventet. AFRIMA er troligvis en av de mest prestisjefylte prisene man kan vinne som artist i på kontinentet. Vi var fornøyde bare med at sangen ble nominert. Etiopiere her i Norge, og andre steder har vist engasjement og heiet oss frem, sier Abera til Utrop.

Han tilhører Oromo-folket, som er den største folkegruppen i Etiopia. Sangen er på oromo, og handler om å kjempe for sine drømmer.

– Låten handler om å jobbe hardt, være målrettet og ikke gi opp. Vi har også laget en versjon på engelsk.

Thiruchelvam står bak komposisjon, melodi og produksjon, og spiller også bambusfløyte, cajon-tromme og congas. Abera har skrevet teksten og laget topline-melodien.

Addis Insight, en engelskspråklig etiopisk nettavis, skriver i sin kulturseksjon:

– Aberas kjennetegn er en unik stil som blander tradisjonell oromo-musikk med moderne jazzelementer. Han har laget bølger i den afrikanske musikkscenen med sine sjelfulle og fengslende opptredener.

Afrikansk jazz

Abera forteller at sjangeren er ganske populær i Etiopia.

– Singelen vår har blitt sluppet ut på det etiopiske markedet, og de fleste lytterne våre er etiopiere, som bor i landet og i utlendighet.

Abera og Thiruchelvam har planer om holde konserter i USA og Etiopia og håper på flere spillejobber i Norge.

– Vi skal blant annet til Vinjerock i år, ellers har vi ikke spilt så mye i Norge. Nå som flere, også her i landet har fått med seg prisen, så kan det gi flere spillejobber.

Sterke bidrag

Thiruchelvam er enig med ektemannen om at prisen kom som en stor overraskelse.

– Fra tidligere av vet jeg at AFRIMA holder høy standard, og for oss var det nesten uvirkelig å vinne i konkurranse med sterke bidrag. Vi forventet ikke å bli lagt merke til, slik vi har blitt. I tillegg tok vi en risiko i sjangervalget, Gutus sang, og sjangerblandingen av tradisjonell oromo-stil og jazz.

Sammen med søsteren Dipha, ble Mira Thiruchelvam kåret av Subjekt til Årets artist i 2019. Sammen utgjør de bandet “9 grader nord”, som referer til breddegraden til Jaffna i Sri Lanka hvor foreldrene deres kommer fra.
Foto : Helge Brekke/ Subjekt

– Vil du si at sangen er typisk “fusion” og stilblanding?

– Kanskje er dette noe som kan sees som eksperimentelt. Vi hører en del jazzinstrumenter i gjennomføringen.

Skulle til Senegal

Artistduoen skulle til Senegal, men fikk ikke tatt imot prisen.

– Vi fikk ikke vært tilstede av tekniske grunner, så det var litt nedtur å ikke kunne være fysisk. Til gjengjeld får vi mye oppmerksomhet nå.

For begge handler det nå om å satse videre for et etiopisk publikum.

– Som Gutu sier skal vi blant annet til USA, hvor vi skal spille for det etiopiske miljøet. Hjemme i Norge har det ikke blitt så mange konserter. Vi skjønner jo at etiopisk jazz kanskje ikke vil fenge et stort publikum i Norge. Likevel tenker jeg det kan være greit at også at norske publikummere får et tilgang et større musikalsk mangfold. Nå kommer vi uansett til satse videre. Vi får jo mersmak av denne prisen, sier hun.