Amerikanske Dion fant sitt musikalske uttrykk i Norge

Norsk-amerikanske Dion Isaiah er nå ute med sin fjerde single "Fallin".
Foto: Sound Promotion
Fra å vokse opp i en sekt i sørstatene til å bli musikkartist i Norge, er det ingen tvil om at det lovende sang- og låtskrivertalentet har hatt en reise utenom det vanlige. Nå er Dion Isaiah ute med sin fjerde singel, Fallin´.

Isaiah vokste opp i et lukket sektsamfunn i Charleston, Sør-Carolina. Det var en oppvekst preget av strenge regler og isolasjon fra omverdenen, der alt skulle kontrolleres – inkludert musikken sektmedlemmene fikk lytte til.

– Vi fikk for det meste høre på ’old time gospel’. Så jeg fikk rett og slett ikke lov til å høre på noen andre former for musikk, forteller 34-åringen.

For Isaiah ble likevel nysgjerrigheten og lysten til å utvide sin musikalske kjennskap for stor, noe han visste ikke ville bli akseptert av sekten.

Som tenåring hørte jeg på Prince og D’Angelo i all hemmelighet. Da min mor oppdaget dette, knekte hun Prince cd-en min.

– Jeg husker at jeg som tenåring hørte på Prince og D’Angelo i all hemmelighet. Da min mor oppdaget dette, knekte hun Prince cd-en min. Om det hadde vært sektlederen som hadde oppdaget meg, ville det nok ha fått større konsekvenser.

Singelen Fallin´ ble sluppet tidligere i vår.
Foto : Sound Promotion

Steget bort fra sekten
Til tross for strenge rammer og en nulltoleranse for alt som ikke var gospelmusikk eller religiøse viser, var det likevel nettopp musikken som skulle bli redningen for Isaiah.

– Helt fra jeg var liten, visste jeg at jeg kunne synge, noe jeg ofte også hørte fra folk rundt meg. Musikk var likevel ikke en stor del av livet mitt før mitt siste år på High School da jeg var 18 år. Mine medelever hørte meg synge og sa: «Du har en flott stemme. Kanskje du burde gå på musikkskole».

Det var likevel ikke før en oppmerksom lærer med bakgrunn som operasanger tok tak i det unge talentet, at ting virkelig forbedret seg for Isaiah.

– Læreren min hørte meg synge, og plasserte meg i en gruppe der vi opptrådte i musikaler og liknende. Hun oppmuntret meg og foreslo at jeg gikk videre med utdannelsen min på et musikkakademi. Videre satte hun meg i kontakt med en musikkdirektør i lokalsamfunnet. Jeg prøvesang for henne og plutselig var jeg på et musikkonservatorium der jeg sang klassisk musikk, musikaler og opera.

Musikkonservatoriet skulle vise seg å bli det første steget for Isaiah ut av sekten og det kontrollerende religiøse samfunnet han hadde kjent hele livet.

– Musikken var en av årsakene til at jeg til slutt kom meg ut og brøt med det strenge religiøse miljøet. Det ga meg muligheten til å reise og å fysisk komme meg vekk fra sekten. På samme tid ga musikkutdannelsen meg muligheten til å være en del av noe som oppmuntret meg og åpnet øynene mine for egne interesser og ferdigheter som igjen ga meg mot til å komme meg ut av det miljøet.

Veien til Norge
Som student innen klassisk musikk var det ikke kun hans musikkverden som utvidet seg, Isaiah hadde nå blikket vendt mot horisonten da han tok neste steg ut i verden som utvekslingsstudent i 2010. Valget falt på Universitetet i Agder (UiA). Året i Norge skulle bli en musikkåpenbaring for Isaiah.

– En av de store overraskelsene for meg var hvordan musikkavdelingen på universitetet inkluderte andre former for musikk enn det jeg var vant med. Hjemme i USA er kriteriene kun jazz og klassisk musikk. Populærmusikk som rock og pop står vanligvis ikke på pensum hos slike utdanningsinstitusjoner.

Det var spesielt Isaiahs møte med den rytmiske avdelingen på universitetet som gjorde størst inntrykk.

– Det introduserte meg for noe nytt og jeg likte det virkelig godt, og begynte å være med på jam sessions og miljøet generelt. Det var rett og slett min introduksjon til musikkmiljøet her.

Fant sitt musikalske uttrykk
Utvekslingsåret skulle forandre livet på flere måter. I tillegg til å slå seg ned i Kristiansand og stifte familie, var det nemlig her i Norge at Isaiah fant sitt musikalske uttrykk og sin plass i musikkverdenen.  

– Utvekslingsåret mitt her ga meg muligheten til å utforske andre musikksjangre, og jeg begynte å eksperimentere med forskjellige typer musikk. Jeg prøvde å finne mitt unike sound og fant det faktisk for to år siden.

Fra sin begrensede musikkunnskap i barndommen som kun omfattet gospel, til hans utforskning av klassisk musikk, musikaler og opera på musikkonservatoriet, er det en ganske annen musikkverden Isaiah befinner seg i som soloartist.

– Jeg vil beskrive musikken min som veldig unik. Den er en blanding av pop, electronika, RnB og house og er mer oppløftende og ’bouncy’.

For Isaiah gir musikken hans mulighet for å uttrykke de følelsene og tankene som opptar ham mest.

– Det meste av musikken min handler om kjærlighet. Kjærlighet er veldig viktig for meg ettersom jeg ikke mottok mye av det i min barndom og oppvekst.

Det var isteden mye fokus på regler og at man måtte rette seg etter sektens system. Jeg følte meg ikke elsket av menneskene som skulle stå meg nærmest. Jeg ønsker derfor å utrykke at vi alle bør ha kjærlighet for hverandre, uavhengig av bakgrunn.

For den lovende musikkartisten er det nettopp kjærlighet det handler om i hans nyeste singel Fallin´, som ble sluppet i mai med beatmaker Wyvio fra Libya på laget.

Fallin´ handler om en person som ikke forstår hva kjærlighet er. Når han endelig forelsker seg i noen, føler han seg redd og forstår ikke helt hva som skjer. Sangen handler om hans reise til å forstå hva kjærlighet er, og hva det vil si å være med et annet menneske.

Håper å hjelpe andre
Åtte år etter ankomsten til Norge er Isaiah i dag bosatt i Vågsbygd i Kristiansand med sin familie, og studerer Music Management i takt med utviklingen av artistkarrieren.

I masteroppgaven, som omhandler prosessen med å utgi og å få musikken sin hørt på streamingplattformer, håper Isaiah å kunne hjelpe nye og uavhengige artister.

– Med oppgaven håper jeg å kunne hjelpe spesielt uavhengige artister, fordi det er veldig vanskelig for øyeblikket å slå gjennom i musikkbransjen. Mitt mål er derfor å hjelpe uavhengige artister med å forstå hvordan de kan nå ut til ’editorials’ på Spotify og større uavhengige spillelister.

Fra sektlivet i sørstatene, til et liv viet til popmusikken som artist i Norge, er det ingen tvil om at Isaiah har hatt en unik musikal reise. Nå ser han spent videre frem til neste kapittel i artistkarrieren.

– For tiden jobber jeg med et par singler og det store håpet er å kunne slippe en ep til høsten.

I sommer blir den fremadstormende artisten å se på Den Internasjonale Kulturfestivalen i Kristiansand, og som en del av underholdningen i Ekstremsportveku på Voss.