Norsk-kurder skal hjelpe krigstraumatiserte barn

Azadi, en fersk organisasjon, åpnet aktivitetshus for kurdiske flyktningbarn i Nord-Irak. Bildet tatt under åpningen.
Foto: Privat
Kurdiske Avin Rostami fra Sarpsborg har opprettet en organisasjon som arbeider for krigsskadde barn i Nord-Irak. 

Organisasjonen Azadi (frihet) har som formål å sikre et godt og fritt liv for kurdiske flyktningbarn, enten de bor i Norge eller er internflyktninger i de kurdiske områdene.

Før jul var Rostami og flere personer tilnyttet organisasjonen i Nord-Irak for å åpne et aktivitetshus for barn. Huset ligger en time nord for Erbil, hovedstaden i de kurdiske selvstyreområdene.

– Vi har alle engang selv vært flyktningbarn. Jeg kom til Norge som barn, og kan relatere til barns opplevelse av landflyktighet. 

Jeg kom til Norge som barn, og kan relatere til barns opplevelse av landflyktighet.

Avin Rostami (t.h) er en av medstifterne av hjelpeorganisasjonen Azadi.
Foto : Privat

Fått føle krigen
Flesteparten av barna som Avin og de andre traff sliter med post-traumatisk stressyndrom som følge av krigføringen i nærområdene. Tidligere i høst ble byen Koya angrepet med langdistanseraketter. Iransk-kurdiske opposisjonelle, som har base i byen, beskylder Iran for angrepet.

– For barna var dette sterkt belastende. Nord-Irak regnes som en av de sikreste områdene i en krigsherjet region. Her har iransk-kurdere bodd i flyktningleir i 20 år. Jeg hadde også selv politisk aktive foreldre, og vi bodde leir før vi fikk komme til Norge.

– La barn være barn
For Rostami er motivasjonen enkel og grei. Barn skal være barn.

– Flyktningbarn skal få være barn, kanskje i enda større grad, siden de har erfaringer som er en ekstra belastning. Å ha barn i lek og aktivitet får de vekk fra de vonde krigstankene. 

Før hun og resten av styret av Azadi reiste nedover til Nord-Irak hadde man en innsamlingsaksjon for leker til aktivitethuset. En barnehage på Greåker hjalp også med både penger og leker.

– Vi bygget aktivitetshuset fordi vi fikk høre at barna trengte et sted hvor de kunne samles, som var et annet sted enn skolen. I Koya finnes det få lekeplasser. Aktivitetshuset har et lite bibliotek hvor barna kan komme og lese og låne bøker med hjem. I tillegg er det ulike rom med forskjellige aktiviteter som er alderstilpasset, samt et uteområde hvor barna kan leke, og utforske.

– Vårt mål og visjon er å skape en fargerik, energisk og trygg arena. Hvor barna kan spille musikk, meditere og finne ro, leke og dyrke sine hobbyer.

Aktivisering og psykisk hjelp
Like før åpningen fikk barna legge “siste touch” og male rommene og fasaden.

– For dem var det positivt å bli inkludert på denne måten. For meg var det veldig tilfredsstillende å se hvor engasjerte barna ble og i hvor glade de ble. At de får noen lyspunkter i en ellers vanskelig hverdag.

Både her hjemme og i Nord-Irak vil organisasjonen i tiden fremover fokusere på å hjelpe traumatiserte barn til å håndtere erfaringer som også flyktende voksne kan bli psykisk syke av.

– Vi skal holde et intensivt kurs om krigstraumer og hvordan det påvirker barna samt hvordan omsorgspersoner kan trygge barna. Vi velger ut 10 deltakere til kurset som skal jobbe frivillig videre for å spre kunnskap samt hjelpe barna. De lærer om ulike metoder, lek og aktiviteter som kan hjelpe barna.