Tamilsk danseskole feiret 30-årsjubileum


Foto: Privat
I det tamilske miljøet kalles hun for "Teacher". Nylig ble Malathi Yogendran og danseskolen hennes feiret for 30 års utrettelige kulturinnsats i Oslos østkant.

I Grorud samfunnshus, kan man i helgene høre taktslag og musikk fra barn som lærer klassisk barathanathya. En eldgammel kulturell klassisk dans hvor mye av historien går flere tusen år tilbake i tid, fra den tiden India, Sri Lanka, Pakistan, Nepal og flere andre land var samlet.

Tidligere i høst på samme sted Grorud feiret man danseskolen Sivaanjali Narthanalaya, hvor Malathi Yogendran i over 30 år har vært en kjent danselærer.

Under feiringen av hennes var det storstilt besøk fra blant annet bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen. Nyutnevnt kultur og næringsbyråd Anita Leirvik North deltok som æresgjest.

Koreograf, danser og bharathanatyam-lærer Malathi Yogendran tok de fremmøtte gjennom en forestilling hvor man fikk se klassisk tradisjonell dans, men også folkedans presentert på et nytenkende vis.

Opptrådt for Kongen

Yogendran har koreografert flere forestillinger som er blitt lagt merke til av bharathanatyam-miljøet på Sri Lanka, og i utlandet.

Siden hun kom til Norge i 1993, har hun også bidratt til å utvide kulturvirksomheten ved Annai Poopathi tamilsk kulturskole. Yogendran har også blitt æret som en viktig bidragsyter for kulturaktiviteter i Norge, og fikk for noen år siden en anerkjennelse i det britiske parlamentet.

Elevene har også ved flere anledninger opptrådd for Kongen, blant annet også på Rådhuset.

Hylles av bystyrepresentant

Oslo Aps vararepresentant for bystyret, Balasingham Yogarajah, var også tilstede under feiringen.

– Barn og unge i Groruddalen er heldige som har danseskolen, som er åpen for alle og hvor språk ikke er en barriære for læring, sier Yogarajah til Utrop.

– Barna lærer ikke bare klassisk dans, men mange av øvelsene i barathanathyam inneholder bevegelsene og øvelser som likner yogaøvelser. Så gjennom dansen lærer barna å beherske øvelser som er helsefremmende på mange måter, blant annet koordinering og styrke, men også konsentrasjon og ikke minst disiplin, sier han videre.

Kalles for «Teacher»

For Yogarajah er danselæreren en viktig ressursperson i lokalmiljøet, hvor hun omtales som “Teacher” (lærer):

– Hun jobbet mange år som lektor ved Swami Vipulananda Institute i Batticaloa før hun kom til Norge, og har koreografert flere forestillinger som er blitt lagt merke til av bharathanatyam-miljøet på Sri Lanka, og vist på srilankisk TV, sa han i sin tale.

– “Teacher” har også vært en sentral person sammen med Annai Poopathi tamilsk skole og deltatt ved Førde internajonal festival i 1994, hvor hun underviste i dans til interesserte nordmenn på festivalen. I tillegg har hun sine barn tradisjonell dans, og det er en stor glede å se talentfulle Madura og Vaitheini fortsetter i hennes fotspor, sa han videre.

Oslo Ap-politikeren håper danseskolen fortsetter sin virksomhet i tiden fremover.

– Å lede en danseinstitusjon i 30 år er ingen lett oppgave, hun har utviklet flere danselærerere, dansere, og nå kommer barna til hennes tidligere elever også til denne skolen som elever. Jeg ser frem til å være med på Sivaanjali Narthanalayas 40- og 50 års jubileum.