Oppsagt for hijab – går ikke til sak

Svenske kvinner har mistet jobben fordi de bruker hijab. Men det er få kvinner som saksøker arbeidsgiverne, selv om advokater mener at sakene står sterkt juridisk.

Den siste tiden har politikere og andre diskutert i avisene om politikvinner bør få lov til å bære hijab. Foreløpig sier politiet nei.

Men i andre yrker har kvinner som bærer hijab klare rettigheter. Det forteller Eivind Bergh-Jacobsen. Han er advokat i advokatfirmaet NorJus og driver med arbeidsrett. – Det er få som saksøker arbeidsgiverne, sier Bergh-Jacobsen.

En kvinne som har mistet jobben fordi hun bruker hijab har vanligvis krav på erstatning fra arbeidsgiveren.

– Rettighetene er der, men det er få som tør å ta opp kampen, forteller han.

Kvinner som blir sagt opp for bruk av hijab tør ofte ikke saksøke arbeidsgiveren. Illustrasjonsfoto: Flickr

Mange arbeidstakere velger å slutte på jobben i stedet for å anmelde saken, mener advokaten. – Arbeidstakeren vinner kanskje i retten, men hun føler seg ikke velkommen i jobben etterpå. Da taper hun kanskje likevel i det lange løp, sier han. Mange føler at de står svakt fordi de tilhører en minoritet. Men Bergh-Jacobsen mener at en som mister jobben på grunn av religiøs tro, står sterkt juridisk.

Redd for dårlig miljø
Utrop spurte Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) om hvorfor så få diskuterer diskriminering på grunn av religion med arbeidsgiver.

– Mange synes at det er vanskelig å snakke om dette med arbeidsgiveren. Både fordi de er redde for å miste jobben, og fordi de er redde for et dårlig arbeidsmiljø etterpå. Dette gjelder også i saker om andre typer diskriminering, sier Elisabeth Lier Haugseth, som er avdelingsleder ved LDO.

Hun mener også at mange arbeidstakere er lojale til arbeidsgiveren.

I 2006 kom en rapport fra Det svenske Integrationsverket. 90 kvinner forteller hvordan det er å leve med hijab i Sverige. 28 kvinner fortalte at de ikke hadde fått jobb fordi de bruker hijab. Ingen av kvinnene anmeldte diskrimineringen etterpå. Gülay Kutal, sentralstyremedlem og leder av Etnisk likestillingsutvalg i SV, tror situasjonen er den samme i Norge.

Media kan hjelpe
– Arbeidsgiverne må forstå at en kvinne med hijab kan være like flink og moderne som andre. Her kan media hjelpe, sier hun.

Høgskolelektor Nazneen Khan-Østrem mener det er viktig at media skriver om saker som handler om diskriminering. – Medieomtale virker. Men det bør være en selvfølge at folk får arbeide med religiøse hodeplagg som turban og hijab, sier hun.

Kutal mener at også staten kan bidra.

– Staten og kommunene bør ha planer for å ansette personer med minoritetsbakgrunn. De må rapportere fra dette arbeidet. Uten lover, rapporteringsplikt og sanksjoner er det umulig å fjerne etnisk diskriminering i arbeidslivet, understreker hun.

Arbeidsgiver må alltid ha en grunn for oppsigelse

Det står i loven at arbeidsgiver alltid må ha en grunn for å si opp en arbeidstaker. Grunnen må være saklig. Arbeidsgiver kan for eksempel ikke si opp noen bare fordi arbeidsgiver ikke liker arbeidstakeren. Det forteller advokat Leif Helge Frøynes til Utrop.

For arbeidstakeren er det annerledes, forteller advokat Frøynes. Arbeidstakeren kan si opp, dersom hun eller han ønsker det. Men arbeidstaker må jobbe en tid etter oppsigelse. Det er fordi arbeidsgivere skal få tid til å finne en ny ansatt.

De viktigste reglene om oppsigelse finnes i arbeidsmiljøloven. Sjefen kan for eksempel si deg opp hvis du har gjort alvorlige feil på arbeidsplassen. Hvis du ikke klarer å gjøre jobben skikkelig, kan du sies opp. Men først bør arbeidsgiveren gi deg opplæring og hjelp. Da får du mulighet til å forbedre deg.

Her er noen eksempler på hva som kan gjøre at sjefen sier deg opp:

– du gjør ikke det du skal

– du kommer ofte for sent

– du bruker alkohol eller narkotika på arbeidsplassen

Det finnes også andre grunner, for eksempel at du stjeler fra arbeidsgiveren. Selv om du blir sagt opp har du krav på en attest. Her skal det bare stå navn og fødselsdato, hva jobben din var og hvor lenge du jobbet på arbeidsplassen. Arbeidsgiveren kan skrive at du ble sagt opp, men kan ikke skrive grunnen til dette. Sjefen kan ikke si deg opp på grunn av sykdom, graviditet, permisjon eller fødsel. Du kan heller ikke bli oppsagt på grunn av religion, hudfarge, kjønn eller nasjonalitet. Du kan ikke sies opp fordi du er homofil eller stemmer på et bestemt politisk parti.

Arbeidsmiljøloven finner du på www.lovdata.no. Du kan også finne mye informasjon på www.arbeidstilsynet.no.