Husk antall folk på fest, avstand mellom festdeltakere og at de som lager maten er friske, går det frem i oppdaterte koronaråd fra helsemyndighetene (Illustrasjonsfoto).
Foto: Claudio Castello
Det er mulig å ha fest og andre møter nå. Men du må følge reglene. Vi er i en spesiell situasjon. Fester og møter blir annerledes enn vanlig. Mange lurer på hvor mange som kan være sammen på fester og møter. Her har vi samlet råd og svar på mange spørsmål.

Reglene er fortsatt viktige

Det er tre ting du må gjøre for å unngå smitte. Disse gjelder også hvis du skal ha fest:

  • Hvis du er syk, må du holde deg hjemme. Du må ikke få besøk hvis du er syk.
  • Hold minst én meter avstand til andre, unntatt dem du bor sammen med til vanlig.
  • Vask hendene ofte, eller bruk håndsprit.
  • Husk at du må være minst én meter unna andre mennesker også i butikken. Hvis du kan, bør du handle når det ikke er så mange mennesker i butikken.

Hvor mange personer kan være sammen på ett sted?

På private fester kan vi være opptil 20 personer, men det må være minst én meter mellom gjestene. Ikke inviter flere enn du har god plass til. Gjør det lett for gjestene å holde avstand.

Det kan være lettere å holde avstand ute enn inne.

På offentlig sted kan det være opptil 50 personer samlet. Men da må det være en ansvarlig arrangør. Ansatte regner vi ikke som en del av arrangementet. Her må vi også holde minst en meter avstand. Den ansvarlige må passe på at det er nok plass til at alle deltakerne. Den ansvarlig må også vite hvem som er til stede.

Hvem kan jeg invitere som gjester?

Så lenge du er frisk, kan du få besøk av friske gjester. Gjør det lett for gjestene å vaske hendene. Bruk gjerne tørkepapir eller legg fram flere håndklær. Det kan også være lurt å sette fram håndsprit.

Det er lov å få besøk av besteforeldrene eller andre gjester over 65 år.
De som er i risikogruppen for covid-19, bør følge rådene om håndvask og avstand ekstra nøye.

Hvis det er mulig, er det best å treffes ute. Vi må ikke klemme andre enn dem vi bor sammen med til vanlig.

Når noen overnatter hos deg, må alle vaske hendene ekstra ofte og huske å holde avstand.
Overnatting gir større fare for smitte enn kortere dagsbesøk. Det er fordi flere personer tar på de samme tingene i huset.

Hvordan skal vi lage mat?

Vi tror ikke at korona-virus smitter gjennom mat eller drikkevann. Men det er viktig å vaske hendene godt. Det er også viktig at de som lager maten, er friske. Også gjestene må være friske, og de vaske hendene før de spiser. Ikke lag fingermat.

Kan vi spise på restaurant?

Dere kan gjerne spise på restaurant, men dere må holde minst en meter avstand og vaske hendene før dere spiser.

Kan jeg reise med buss og tog?

Du bør unngå å reise i rushtiden hvis du kan. Du bør også tenke på om det er mulig å holde minst en meter avstand. Hvis det er mange mennesker på bussen, tenk på om du kan vente på neste. Hvis du har muligheten, er det bedre å gå, sykle, eller kjøre egen bil.

Forenklet norsk: Are Moum Vogt, Norsk Folkehjelp Oslo, OASEN, Kvinner Krysser grenser