Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

Første svarte kvinne kan bli visepresident i USA

Kamala Devi Harris er en amerikansk politiker for Det demokratiske partiet. Hun har vært medlem av USAs senat siden 2017. Hun var justisminister i California 2011–2017. 8. november 2016 vant Harris senatsvalget i California med 62 prosent av stemmene. Harris har indisk mor.
Foto: United States Senate
Senator Kamala Harris blir Joe Bidens visepresidentkandidat i høstens valg, som første svarte kvinne noensinne.

Harris ble raskt en av favorittene til å bli Bidens makker etter at hennes egen valgkamp endte. Hun er senator og kommer fra California.

– Jeg har den store ære å kunngjøre at jeg har valgt Kamala Harris – en fryktløs forkjemper for den lille mann – til min makker, sa Biden på valgkampkontoret sitt i Wilmington i Delaware tirsdag.

Med utnevnelsen skaper Biden historie ved for første gang å sette en svart kvinne på stemmeseddelen til et av USAs to store partier. Harris’ far er svart jamaicaner, mens moren er indisk.

Før hun ble valgt til senator for California i 2016, var den 55 år gamle juristen justisminister i den store delstaten.

I Senatet har hun arbeidet for helsereform, forbud mot salg av angrepsvåpen og en progressiv skattereform. Hun utmerket seg også under riksretten mot Trump.

Rundt 90 prosent av USAs svarte velgere stemmer på Demokratene, og de spilte en viktig rolle for at Biden kunne vinne nominasjonen. Som visepresident og nær forbundsfelle av USAs første svarte president er han populær blant afroamerikanerne.

Men svarte har ofte hatt lavt frammøte, og valget av Harris blir viktig for å trekke dem til valgurnene i november.

Biden lovte tidlig at han ville velge en kvinne til visepresidentkandidat.

Men han antydet også at han ville ha noen han følte seg på linje med politisk, og hans høye alder tatt i betraktning var det også klart at hans makker måtte være klar til å overta som president fra første stund om det skulle skje ham noe.

Ett negativt moment kan være at hun som statsadvokat i Alameda-fylket ved San Francisco og justisminister i California har stått bak kjennelser som kan ha gjort henne upopulær hos enkelte liberale og svarte som føler at hun ikke har vært helt med på notene i kampen mot den systemiske rasismen i USA.

Selv sier hun at hun alltid gikk inn for reform i kriminallovgivningen, og hun nektet å støtte Proposition 8 i California, som forbød homofile ekteskap, og som senere ble kjent ugyldig i høyesterett.

Obama: Dette er en god dag for landet vårt

Tidligere president Barack Obama sier Joe Biden har truffet spikeren på hodet med valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat i høstens valg.

– Jeg har kjent senator Kamala Harris lenge. Hun er mer enn forberedt til jobben. Hun har brukt karrieren sin til å forsvare grunnloven vår og kjempe for folks rettigheter, skriver Obama i en uttalelse på Twitter.

Obama skriver videre at Biden nå har en ideell partner til å hjelpe ham i å takle de utfordringene som USA står overfor akkurat nå og i årene som kommer.

– Dette er en god dag for landet vår. Nå, la oss vinne dette, oppfordrer den tidligere presidenten.

Trumps rådgiver kaller Kamala Harris for falsk

President Donald Trumps valgteam var ikke sen med å kommentere Joe Bidens valg av visepresidentkandidat. En rådgiver anklager Kamala Harris for å være falsk.

Trumps valgrådgiver Katrina Pierson sier i en uttalelse at Harris kommer til å svikte sin egen moral og begrave sitt ry som statsadvokat for å tilfredsstille «anti-politi-ekstremistene som kontrollerer Det demokratiske partiet».

Hun anklager også Harris for å ha omfavnet «venstresidens radikale manifest ved å be om milliarder av dollar i nye skatter og ved å støtte at en Bernie Sanders-regjering overtar helsevesenet».

Hun hevder videre at Joe Bidens valg av visepresidentkandidat viser at Biden er «et tomt skall fylt med den radikale venstresidens ekstreme agenda».

Ekspert om valget av Harris: – En markering

Valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat er ikke overraskende og et hint til den svarte velgergruppen, sier den svenske USA-kjenneren Dag Blanck.

Han kaller Joe Bidens valg et viktig signal og en markering.

– Hun var en av de ledende kandidatene, så det var kanskje ikke så uventet. Hun har vært manges favorittkandidat, sier Blanck, som er professor i Nord-Amerika-studier ved Uppsala universitet.

Han mener Biden får en stabil person ved sin side.

– Harris har bred erfaring, hun er tøff i valgkamp og en hardtslående debattant. Hun er også yngre – en viktig faktor siden Biden selv er oppe i årene, fortsetter han.

Professoren mener også valget har en spesiell betydning med tanke på sommerens protester i amerikanske byer.

– Harris blir den første svarte kvinnen som nomineres som visepresident, det er et viktig signal til velgerne og en markering med tanke på utviklingen vi har sett siden George Floyds død, sier han, og føyer til at den svarte velgergruppen er viktig for Demokratene.

– Dette er et signal om at man tar dem på alvor, sier Blanck, men føyer til:

– Valget av visepresident pleier å få svært mye oppmerksomhet, men siden blir det raskt et spørsmål av mindre interesse. Det blir sjelden avgjørende, men kan være negativt for kandidaten som velger noen som framstår som svak. Det ser imidlertid ikke ut til å være noen risiko for at valget av Harris får den effekten, sier han.

Fakta

* Født 20. oktober 1964 i Oakland, California. Har indisk mor og jamaicansk far. Gift, ingen egne barn.

* Utdannet jurist og utnevnt til assisterende statsadvokat i Alameda County i 1990.

* Ble som første svarte kvinne valgt til justisminister i California i 2011, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble valgt inn i Senatet for demokratene.

* Kunngjorde i januar 2019 at hun ville forsøke å bli partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember og ga sin støtte til Joe Biden.

* Har som senator blant arbeidet for helsereform, forbud mot angrepsvåpen og progressiv skattereform.

* Ble nevnt som mulig justisminister under president Barack Obama, samt som mulig dommer i høyesterett.

* Utpekt til visepresidentkandidat for Joe Biden i høstens presidentvalg.