Studie: Koronaviruset kan overleve på overflater i en måned

Viruset overlever lenger på glatte, ikke-porøse overflater enn på porøst materiale som klær.
Foto: Pixaby
Koronaviruset kan overleve på overflater som pengesedler, mobilskjermer og rustfritt stål i 28 dager, noe som er lenger enn hittil antatt, viser forskning.

Studien fra det australske offentlige forskningsinstituttet CSIRO er imidlertid gjennomført under kontrollerte forhold i laboratorium, med stabil luftfuktighet, temperatur på 20 grader og i mørke, melder BBC.

Til sammenligning kan vanlig influensavirus overleve under samme kontrollerte forhold i 17 dager.

Viruset overlever lenger på glatte, ikke-porøse overflater enn på porøst materiale som klær, der det viser seg at viruset ikke overlever utover 14 dager.

Studien viser også at virusets levetid er kortere når temperaturen stiger. Viruset smittet ikke lenger etter 24 timer ved en temperatur på 40 grader på visse overflater, ifølge studien som er publisert i Virology Journal.

Virusets evne til å holde seg levende på rustfritt stål i kjølig temperatur kan forklare smitteutbrudd i slakteanlegg og kjølelagre, mener forfatterne.

Forskerne mener også at funnene støtter tidligere forskning som antyder at viruset kan overleve på fersk og frossen mat. Verdens helseorganisasjon (WHO) har på sin side ikke bekreftet tilfeller av smitteoverføring via mat eller matemballasje.