Statsministeren begrunnet at de nye tiltakene er nødvendig fordi det har viset seg at de nye Covid 19-mutasjonene er betydelig mer smittsomme enn de som var kjent før jul.
Foto: Regjeringen.no
Regjeringen beordret å stenge grensene for mennesker som ikke har opphold i Norge. Dette betyr at mange EØS-arbeidere ikke vil kunne komme inn i landet. Tiltakene trer i kraft fredag 29. januar ved midnatt.
93Shares

De nye og strengere reglene for innreise kan bli varende utover den første perioden på to uker, sier statsminister Erna Solberg (H).

Samtidig er viktig personell, transportarbeidere, helsepersonell og personer som må være sammen med barna unntatt fra dette tiltaket. Tiltaket vil bli vurdert på nytt innen 15 dager.

Helsedirektoratet skrev onsdag at innreise bare skal gis til personer som kan dokumentere at reisen har et nødvendig formål, og at den ikke kan utsettes.

Nødvendig 

Statsministeren begrunnet at de nye tiltakene er nødvendig fordi det har viset seg at de nye Covid 19-mutasjonene er betydelig mer smittsomme enn de som var kjent før jul.

– Det er inngripende tiltak, og regjeringen vil ta en ny vurdering om to uker. Men vi må være forberedt på at vi kommer til å ha strengere innreiserestriksjoner en stund lengre enn de 14 dagene, sier Solberg.

– De siste dagene har vi fått vite at vi ikke har den kontrollen. Det kommer folk inn som krysser av at de har alt i orden, også har de ikke det. De har med seg smitte inn. Kontrollverket virker ikke og da må et så drastisk tiltak som i dag til, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK og fortsatte:

– Det kunne vært unngått om kontrollene hadde vært bedre tidligere.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener at den siste innstrammingen ikke kom en dag for tidlig.

– Fremskrittspartiet har over lang tid etterlyst tiltak for å få reell kontroll på grensene. Regjeringen har likevel vært lite lydhøre, og med det vært konstant på etterskudd. Det har rett og slett ikke vært godt nok, sa Listhaug.

I uke 3 er det så langt meldt om 2.180 tilfeller. Det er en nedgang på 27 prosent sammenlignet med uke 2 og 53 prosent siden uke 1, da det ble meldt om 4.645 tilfeller.