Ikke skriv under på å betale ekstra for å få en kontrakt
Foto: Flickr
01.01.2022 får Norge ny lov om lønnstyveri. Hva betyr det for deg som jobber i Norge?

Fakta om lønnstyveri

Hva er lønnstyveri? Det er når arbeidsgiver ikke gir deg lønn. Eller ikke gir deg feriepenger. Lønnstyveri er når du ikke får det arbeidstavtalen sier. Lønnstyveri kan være at du ikke får overtidsbetaling. Lønnstyveri er forbudt. Arbeidsgiver kan få bøter. Eller sitte i fengsel i seks år.

Hva er obligatorisk tjenestepensjon? De fleste arbeidsgivere må ha pensjonsordning. Pensjon er penger vi får når vi er gamle og ikke kan jobbe lenger. Å ikke ha pensjon for ansatte er forbudt. Arbeidsgiveren din kan få bot eller sitte i fengsel i to år.

Hvordan får vi lønn? Lønn skal vi få i banken. Det er forbudt å få lønn i hånda. Det er forbudt å få halve lønna i bank og resten i hånda. Spør du arbeidsgiveren din om å få lønn i hånda, ber du arbeidsgiveren din om å gjøre noe forbudt.

Hva må vi ha for å jobbe i Norge? Vi må ha bankkonto og skattekort. For å åpne bankkonto må du ha gyldig dokumentasjon (bevis på hvem du er). Det kan være pass eller reisebevis for flyktninger. Du må fortelle hvor du bor. For å få skattekort må du søke hos Skatteetaten.

Hva er smart å gjøre når vi jobber i Norge? Få alt skriftlig. Det gjelder arbeidsavtaler og alt som skjer på jobben. Følg med, ikke tro at alt går bra. Spør om hjelp fort. Ikke vent lenge. Ta vare på viktig dokumentasjon.

Kilder: NHO, Skatteetaten, Finanstilsynet