De som ikke er med i Folketrygden har ikke rett på gratis helsehjelp.
Foto: Ram Gupta/Oslo universitetssykehus
Kulturminister Trine Skei Grande vil at alle i Norge skal få gratis helsehjelp. Også de som ikke har oppholdstillatelse. Statsminister Erna Solberg er ikke enig. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

 

“De papirløse” er mennesker som bor i Norge uten oppholdstillatelse. De har ikke lov til å bo i Norge. De får ikke lov til å jobbe i Norge.

Alle som arbeider i Norge og betaler skatt av inntekten, er med i Folketrygden. De som er med i Folketrygden, får gratis lege når de blir syke. Sykehus er også gratis.

Kulturminister Trine Skei Grande fra partiet Venstre vil at de papirløse også skal få gratis helsehjelp når de er syke. I Norge er det cirka 18.000 uten lovlig opphold. Noen av dem har den smittsomme sykdommen tuberkulose. Skei Grande er redd de papirløse skal smitte andre.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) vil gi gratis helsehjelp til de papirløse.
Foto : Flickr

Statsminister Erna Solberg vil ikke at de papirløse skal få gratis helsehjelp fordi: De har ikke lovlig opphold i Norge. De betaler ikke skatt for de har ikke jobb. Derfor er de ikke med i Folketrygden.

Statsminister Erna Solberg (H) synes ikke folk uten oppholdstillatelse skal få gratis helsehjelp.
Foto : Tore Sætre

Kirkens Bymisjon og Røde Kors har et helsesenter for de papirløse. Der får de gratis legehjelp. Men ikke til alle sykdommer. Noen ganger får de komme på sykehus. Men ikke alle.

Frode Eick er leder ved Helsesenteret for papirløse som gir gratis helsehjelp til papirløse.
Foto : Kirkens Bymisjon

ORDFORKLARINGER:
Inntekt: penger som du tjener, for eksempel lønn
Oppholdstillatelse: rett til å være i et land
Folketrygden: Alle som bor i Norge, må være med i folketrygden. Folketrygden gir økono misk hjelp ved sykdom, graviditet og fødsel, arbeidsløshet, alder og flere andre ting. Fol- ketrygden betaler også for lege og sykehus.
Skatt: Alle som jobber i Norge må betale skatt. Skatten trekkes av lønnen.