Sabri Tokgur selger frukt og grønnsaker på Youngstorget.
Foto: Eva Alnes Holte
Youngstorget er det største torget i Oslo. På sommeren pleier det å være mange mennesker der. De kjøper varm mat og kald mat. De spiser ute og koser seg i sola. Men i dag er det stille.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Det regner og er litt kaldt i Oslo. Derfor er det ikke mange som selger mat i dag. Men Sabri Tokgur fra Kurdistan står i boden sin i dag også. Han selger frukt, bær og grønnsaker, egg og eplesider. Han er på Youngstorget hele sommeren. Han jobber ti timer hver dag, fra klokka åtte til klokka 18. På vinteren måker og strør han gatene slik at bilene kommer trygt frem. Han sier han liker å bo i Norge.

Tokgur liker salgsjobben på Youngstorget. Men ikke i dag.

Dårlig salg når det regner

Været er for dårlig. – Jeg har bare solgt tre kurver med jordbær på fire timer, sier han. – Jordbærene er veldig søte og gode. De er norske. 

De norske jordbærene er veldig søte og gode.
Foto : Eva Alnes Holte

Det er nesten ingen folk på Youngstorget i dag og alle går fort uten å kjøpe noe. Det er for kaldt til å spise ute. Tokgur har bodd i Norge i 32 år. Han bor på Bøler i Oslo med familien sin. Han har jobbet på Youngstorget i fire-fem år. Nå håper han været snart blir bedre. Det har vært dårlig en hel uke.

Anna Maria Figuewa og Jorunn Husdal koser seg med å lese bøker på Youngstorget – og inviterer andre inn!
Foto : Eva Alnes Holte

Gratis å lese bøker

Et annet sted på Youngstorget sitter to damer i en bod med bøker. De er bibliotekarer. De inviterer folk inn til å sette seg og lese. Det ser veldig koselig ut. Det er gratis å sitte der og lese. Damene jobber på Deichman bibliotek i Oslo.

Youngstorget ble bygget i 1846. Det er oppkalt etter kjøpmann Jørgen Young. Han eide stedet. Han var også på Stortinget. I desember er det julemarked på Youngstorget. Da kan man kjøpe julegaver og julemat i store telt.

Vi går tilbake til Sabri Tokgur. Han er glad. Det har sluttet å regne. Snart kommer sola. Da blir det fullt av folk på Youngstorget.

ORDFORKLARINGER:
Bod: Lite hus.
Her : Lite hus med tre vegger.
Salgsjobben: Å selge.
Inviterer: Ber
Julemarked: Sted, ofte ute, hvor man selger juleting og julemat.
Telt: Et sted man kan sove i. Vegger av stoff.
Bibliotekar: Jobber på bibliotek. Et bibliotek er et sted hvor folk kan låne bøker gratis.