Justisdepartementet vil gi PST enklere tilgang til passasjerlister

I dag kan PST få tilgang til passasjerlister fra flyselskapene av politiet som driver grensekontroll, dersom de har «tjenestemessig behov for dem».
foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Samtidig som PST undersøkes for å ha vært inne i bookingsystemet til Norwegian, vil Justisdepartementet gi PST enklere tilgang til passasjerlister, melder DN.
0Shares

I august ble forslaget om å endre utlendingsforskriften, slik at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uten å gå via andre kan få tilgang til passasjerlistene til luftfartøy, sendt på høring, skriver avisa.

Samme måned krevde Datatilsynet svar fra Tolletaten etter at Norwegian rapporterte at PST brukte Tolletatens koder til å gå inn i flyselskapets bookingsystem. Etaten nekter for å ha gitt PST kodene sine.

Ifølge DN er et av argumentene Justis- og beredskapsdepartementet bruker i forslaget til å endre forskriften, at behovet for passasjerlister er en tidskritisk oppgave og at PSTs behov for passasjerlister til og fra enkelte land kan være forskjellig fra politiets behov i grensekontrollsammenheng.

I forslaget blir det også vist til EUs PNR-direktiv, som innebærer at flyselskaper skal utlevere mer omfattende opplysninger i tillegg til passasjerlisten. Dette er noe daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) allerede i 2016 sa at var naturlig for Norge å vurdere. I dag kan PST få tilgang til passasjerlister fra flyselskapene av politiet som driver grensekontroll, dersom de har «tjenestemessig behov for dem».

Stortingets vaktbikkje overfor etterretningen, EOS-utvalget, satte i fjor vår i gang en undersøkelse av PST, som har sammenheng med Norwegian-saken.

Dagens Næringsliv har ikke fått svar fra justisminister Jøran Kallmyr (Frp) på spørsmål om lovendringen og undersøkelsen av PST.