Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen

Forslaget får kun støtte av Arbeiderpartiet, mens Senterpartiet vil stemme sammen med regjeringspartiene for å beholdeordningen.
Foto: Flickr/TempusVolat
Senterpartiet går sammen med regjeringspartiene inn for å beholde au pair-ordningen. Det både overrasker og skuffer Arbeiderpartiet.
0Shares

– At Høyre er opptatt av å bevare en ordning som sikrer den økonomiske eliten billig hushjelp fra utlandet, overrasker meg ikke. Men hvorfor løper Senterpartiet vestkantfiffens ærend? Det er jeg både skuffet og overrasket over, sier Masud Gharahkhani (Ap) til Dagbladet , som først omtalte saken.

I sommer la SV fram et forslag om å avvikle au pair-ordningen etter flere saker om utnytting av au pair-er. Torsdag kom innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Der får forslaget kun støtte av Arbeiderpartiet, mens Senterpartiet vil stemme sammen med regjeringspartiene for å beholde ordningen.

Sps Heidi Greni sier til avisa at au pair-ordningen er og fortsatt skal være en kulturutvekslingsordning, ikke billig arbeidskraft.

– Derfor fremmer vi også krav om at det skal være mindreårige barn i vertsfamilien. Henting og tilsyn av barn er oppgaver som lar seg forene med språkkurs. De skal ikke være hushjelp, sier Greni til Dagbladet.

I 2015 gikk imidlertid også Sp inn for å skrote ordningen og heller gi au pair-ene status som gjestearbeidere.