Demonstranter krever at regjeringen henter flyktningbarn i Hellas

Via selfier deltok nærmest 1000 mennesker på demonstrasjon foran Stortinget i dag med krav om at barna fra Moria evakueres. På grunn av korona-reglene kunne de ikke møte opp fysisk, men bilder av deres selfier ble lagt ut på Eidsvolls plass, sammen med 600 bilder av barnesko. 7500 par barnesko ble satt ut på Ulvøya 1. april for å symbolisere alle barna som bor i leiren.

– Mens regjeringen sier at de “jobber med saken” fortsetter barn å leve i helsefarlige og uverdige betingelser i Morialeiren i Hellas. Vi har sett hvordan dette har utviklet seg til en humanitær katastrofe de sist fem årene, mens politikerne har sittet på hendene, sier Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog for Leger uten Grenser og initiativtaker til oppropet Evakuer barna fra Moria.

Demonstrantene, med tidligere frivillige som initiativtakere, krevde at regjeringen nå takker ja til Tysklands invitasjon til å bidra med å evakuere de mest sårbare barna fra Moria-leiren i Hellas

Saken skulle egentlig vært behandlet i Stortinget tirsdag, men er utsatt mens EU-landene jobber med å finne en felles løsning.

– Jeg har møtt hundrevis av de barna som nå lider i Moria og de har ikke tid til å vente lengre. De får psykiske skader av å bo der og for hver dag politikerne nøler, jo mer skadet blir de, sier Brubakk til Utrop.
91 kommuner har vedtatt at de støtter oppropet om å hjelpe barna vekk fra Moria. Halvparten av dem har ifølge Brubakk sagt at de har kompetanse og kapasitet til å ta imot barna.

– Det betyr at det er rom for et ganske betydelig antall barn, og det bør inn i politikernes vurderinger sier hun.

– Jeg tenker daglig på barn jeg har møtt som ikke har tid til den sendrektigheten vi ser. Vi krever handling, og vi gir oss ikke før barna er i trygghet.

Hun og medaktivistene er tilstede foran Stortinget  hver dag med nye bilder de deler ut til politkeren.

– Det haster med å se handling i denne saken. Og vi gir oss ikke før barna er i sikkerhet, avslutter Brubakk.