Italia skal gi 600.000 oppholdstillatelse som takk for innsatsen under korona

Italienske folkevalgte går inn for å gi irregulære migranter midlertidige oppholdstillatelser som belønning for innsatsen under korona-krisen.
Foto: UNICEF/UN020020/Gilbertson VII Photo
Flyktninger og innvandrere uten papirer som har hjulpet Italia under korona-krisen vil få midlertidig opphold fra landets myndigheter.

Oppholdstillatelsene, som ble foreslått av landbruksminister Teresa Bellanova, vil være gyldige i seks måneder med mulig fornyelse, ifølge The Times.

Lovforslaget har møtt sterk motstand fra Matteo Salvinis høyrepopulistiske Lega, som heller foreslår å «fokusere på de mange hundretusener av arbeidsledige italienere som følge av krisen».

Opptil 600.000 irregulære migranter i Italia kan omfattes av denne amnestiordningen som anerkjennelse for deres innsats i blant annet i landbruket og pleie av eldre under korona-krisen.

– Vår mat kommer fra jordene hvor folk uten oppholdstillatelse har jobbet. Nå må vi gi dem rettigheter som de hittil er blitt nektet, sier Giuseppe Provenzano, minister for Sør-Italia.

Landet har vært et av de verst rammede på verdensbasis under korona-pandemien, med over 219.000 smittetilfeller og 30.560 drepte hittil.

Hjelper helsesektoren

Tiltaket vil også legalisere rundt 100 000 migranter uten oppholdstillatelse som har jobbet som hjemmehjelp. Mange mistet jobben under karantenen og oppholdstillatelsene deres er avhengig av jobbsituasjon.

I jordbrukssektoren jobber ofte irregulære migranter uten noe som helst form for sikkerhetsprotokoll, hverken gjennom sosial distansering, håndrens eller ansiktsmasker.

Pave Francis er en av de som ønsker lovforslaget velkommen. Fra før av har han fordømt den «harde utnyttelsene» av gårdsarbeidere i Italia.

– Krisen kan gi oss muligheten til å gi enkeltmennesker og deres jobb verdighet og gjøre at vi bryr oss, sier han ifølge The Times.