Ni av ti sier ja til obligatorisk koronatesting av alle som kommer fra utlandet

Mandag la regjeringen fram nye nasjonale tiltak, som inkluderte at arbeidstakere fra land som ifølge EU er røde land nå må i ti dagers karantene.
Foto: Pixabay
I en ny meningsmåling svarer 93 prosent av de spurte at alle som kommer til Norge fra utlandet må gjennom en obligatorisk koronatest.

I dag er det frivillig å ta en slik test og erfaringene fra de forskjellige flyplassene i Norge viser at mange dropper å ta en slik test. På Torp utenfor Sandefjord er det for eksempel bare 30 prosent som tester seg ved ankomst.

– En entydig tilbakemelding er at nordmenn ønsker seg obligatorisk koronatesting for alle som kommer til Norge fra utlandet. Tester er frivillig i dag, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion, som har utført undersøkelsen som er en del av Norsk koronamonitor.

Mandag la regjeringen fram nye nasjonale tiltak, som inkluderte at arbeidstakere fra land som ifølge EU er røde land nå må i ti dagers karantene. Dette gjelder blant annet Polen, Frankrike og Storbritannia. Arbeidstakere fra andre land må teste negativt hver tredje dag for å ikke bli ilagt karantene.

Ingen av tiltakene omfatter personer som kommer fra fritidsopphold i utlandet.

Frps Siv Jensen er blant dem som har tatt til orde for obligatorisk koronatesting. Helseminister Bent Høie (H) har imidlertid avvist kravet.

– Obligatorisk testing er ikke anbefalt som tiltak og kan føre til falsk trygghet. Det tar vanligvis flere dager før en smittet person har påvisbart virus, vanligvis fem-seks dager. Dermed kan personer som tester negativt ved innreise, likevel kunne utvikle sykdom. Derfor er ti dagers karantene obligatorisk, uansett om en får en negativ test ved ankomst, sa Høie til NTB tirsdag.