Smitte påvist etter religiøs samlinger i Lyngdal og Fredrikstad

Det er satt i gang omfattende smittesporing.
Foto: Pixabay
Lyngdal kommune frykter et større smitteutbrudd etter to større religiøse samlinger sist helg. To er bekreftet koronasmittet og 99 er satt i karantene. Også i Fredrikstad knyttes 85 smitte­tilfeller til begravelse.
118Shares

– Kriseledelsen i Lyngdal kommune ser ikke bort fra at et større lokalt smitteutbrudd kan være under oppseiling. Innbyggerne anmodes nå om å være ekstra varsomme og strengt etterleve gjeldende retningslinjer for smittevern, skriver kommunen i en pressemelding.

Bakgrunnen er to større samlinger forrige helg i et fremmedspråklig miljø tilknyttet en menighet i Lyngdal. To av deltakerne har testet positivt for covid-19. Ifølge kommuneoverlegen deltok et hundretalls personer, både barn og voksne, på disse samlingene.

Det er satt i gang omfattende smittesporing og 99 personer er i karantene.

– Dette er veldig bekymringsfullt. Vi avventer testsvar i kveld og har testet 160 personer i dag, forteller kommuneoverlege Henriette Pettersen til Lyngdals Avis.

Ifølge Fædrelandsvennen er det et rumensk miljø som har organisert samlingene, som foregikk på Betania i Lyngdal forrige fredag og søndag.

Dette var før reglene ble strammet inn slik at man kun kan ha 50 deltakere innendørs. Dermed er ikke smittevernreglene brutt, men kommunen hadde i forrige uke gått ut og rådet innbyggerne til å avstå fra sosiale tilstelninger.

– Det kan se ut som de rumenske miljøet ikke har fått med seg disse anbefalingene. Det er litt språkvansker, og vi har måtte engasjere tolk i dag, sier kommuneoverlegen.

85 personer er blitt smittet i forbindelse med minnestunder etter en begravelse i Fredrikstad

Over halvparten av ukens smittetilfeller kommer fra samme miljø.

Utbruddet i forbindelse med minnestunder etter en begravelse i Fredrikstad vokser, skriver Fredriksstad Blad.

70 av de 85 har testet positivt mellom mandag og torsdag denne uken. Torsdag kveld var det 126 smittetilfeller i Fredrikstad så langt denne uken.

Dette er arrangementer som har foregått i det somaliske miljøet i Fredrikstad.

– Vi har et tett og godt samarbeid med det norsk-somaliske miljøet i Fredrikstad, sier Erik Kruse, forebyggende koordinator i Fredrikstad kommune til avisa.

– Vi opplever at miljøet selv har tatt mange gode grep. De har jobbet aktivt siden utbruddet startet, med å demme opp for smitten.