Smitteutbrudd på religiøs samling stopper arrangementer i seks sørlandskommuner

Formannskapet i kommunen samles søndag for å vurdere ytterligere tiltak. Stengte skoler kan bli en realitet.
Foto: Flickr/niaid.nih.gov
Seks kommuner på Sørlandet forbyr arrangementer fram til tirsdag etter at det ble registrert 43 nye smittede etter fem religiøse møter i Lyngdal.

Lørdag kveld fattet Lyngdal, Lindesnes, Farsund, Flekkefjord, Kvinesdal og Hægebostad vedtak om å forby arrangementer til og med mandag 16. november.

– Smittesituasjonen i Lyngdal har det siste døgnet tatt en dramatisk vending. I løpet av lørdagen har kommunen fått melding om til sammen 26 nye smittetilfeller i Lyngdal. Så langt. Kommunen går til politianmeldelse for brudd på smittevernloven, skriver kommunen i en pressemelding.

Kommunen varslet først om et mulig utbrudd fredag da to av deltakerne hadde testet positivt. Over 150 personer ble testet fredag, og 163 er i karantene.

Formannskapet i kommunen samles søndag for å vurdere ytterligere tiltak. Stengte skoler kan bli en realitet.

Samlingen i Betania har allerede fått konsekvenser for en klasse på Lyngdal kristne grunnskole som er satt i karantene sammen med rektor og to lærere. Rektoren er varaordfører Jon-Are Åmland (KrF). Ifølge Kristensen har de testet negativt.

Ifølge ordfører Kristensen er det ikke meldt om alvorlig sykdom blant de smittede. De fleste smittede er i 20- og 30-årene.

I tillegg til smitten i Lyngdal og Lindesnes er det forgreininger til Farsund kommune og Søgne i Kristiansand.

Lindesnes, Lyngdal og Farsund har etablert en regional kriseledelse sammen med politiet, og vil samarbeide om håndteringen av smitteutbruddet, ifølge avisen Lindesnes.

Etter natt til mandagen var det ikke lenger tillatt med over 50 personer på innendørsarrangementer uten fastmonterte seter. Grensen er 200 når setene er fastmontert.

Helse- og omsorgsdepartementet har tidligere bekreftet at kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter. Det betyr at to av møtene i Lyngdal kan ha brutt lovverket.

Betania ønsker ikke å uttale seg om setene er fastmonterte. Kristensen sier til NTB at kommunen nå må ta stilling til om møtearrangøren skal politianmeldes.

– Det kan se ut som de rumenske miljøet ikke har fått med seg disse anbefalingene. Det er litt språkvansker, og vi har måtte engasjere tolk i dag, sa kommuneoverlege Henriette Pettersen fredag.

Nylig oppsto et annet smitteutbrudd i nabokommunen Farsund.

Lyngdal vurderer politianmeldelse av rumensk menighet

To av bedehusmøtene i Lyngdal som medførte et smitteutbrudd, kan ha brutt lovverket. Kommunen vil ta stilling om det skal leveres politianmeldelse.

Ifølge ordfører Jan Kristensen (H) holdt det rumenske menigheten fem møter fra fredag 6. til tirsdag 10. november. Mellom 75 og 105 personer skal ha vært til stede.

Betania Lyngdal, som leide ut lokalet til det rumenske miljøet, ønsker ikke å uttale seg om setene er fastmonterte. Ordfører Jan Kristensen sier til NTB at kommunen nå må ta stilling til om møtearrangøren skal politianmeldes.

Ifølge Fædrelandsvennen valgte den norske menigheten i Betania å avlyse et søndagsmøte med 15–20 deltakere.

Kommunen har foreløpig anmeldt én person for brudd på reglene om karantene og isolasjon.

(©NTB)