UD: Dødsstraffen i Somaliland er uakseptabel og må ikke fullbyrdes

– Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken. Vi tar avstand fra all bruk av dødsstraff, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
Foto: Regjeringen
Utenriksdepartementet har gitt beskjed til Somaliland om at de forventer at dødsdommen mot en nordmann, ikke fullbyrdes.

Fredag hadde UD et møte med en representant fra Somaliland i Norge.

– Vi ga i møtet tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, og at nordmannen må få tilgang til de ordinære rettsprosessene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Onsdag meldte Dagbladet at en 54 år gammel norsk statsborger er dømt til døden i Somaliland.

Familiefaren sitter fengslet for drap. Påtalemyndigheten mener han med overlegg har drept en yngre mann. 54-åringen hevder han ble angrepet på gaten uten forvarsel og forsvarte seg.

– Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken. Vi tar avstand fra all bruk av dødsstraff. Jeg har stor forståelse for at denne situasjonen er vanskelig for både nordmannen og familien hans, sier Søreide.

– Jeg har akkurat snakket med ham. Han forteller at det er ingenting som tyder på at den norske statsborgeren vil bli henrettet i løpet av de nærmeste dagene. Dommen er ikke rettskraftig, sa han og understreket at nordmannen har ankemuligheter, sier advokatfullmektig Farid Bouras til NRK.

Bouras har fått løfte fra utenriksminister Yasin Haji Mohamoudom om at saken skal tas opp med presidenten i den selverklærte republikken.

– Jeg forventer at norske myndigheter og Utenriksdepartementet gjør absolutt alt de kan for å forhindre at dette skjer. Norge har en forpliktelse til å hjelpe norske statsborgere fra å bli henrettet, sier han til NRK.

Eide sier han så langt ikke er fornøyd med innsatsen fra norske myndigheter. Fram til fredag kveld hadde ikke utenriksministeren uttalt seg om saken.

– Mitt inntrykk er at UD demper denne saken. De skyver embetsverket og en pressetalsperson foran seg. Det har ikke vært noe tydelig engasjement fra utenriksministeren eller andre toppolitikere, mener han.

– Vi jobber gjennom alle relevante diplomatiske kanaler, både her i Oslo og ved ambassaden vår i Nairobi.

Advokatfullmektig Bouras sier at den norske ambassaden i Nairobi har ytt god konsulær bistand i saken.

– Situasjonen er selvfølgelig dramatisk, og alt kan skje i Somaliland. Min klient sliter fysisk og psykisk, han får ikke livsviktige medisiner og er livredd for å bli skutt når som helst. Norske myndigheter må på banen nå, skriver Bouras til NTB.