Obligatorisk koronatesting på grensen får ikke flertall

Sp, SV og regjeringspartiene går ikke inn for obligatorisk testing på grensen.
Foto: Pixabay
Bare Arbeiderpartiet støtter Frps forslag om obligatorisk koronatesting ved grensen. Forslaget er ikke faglig begrunnet, mener Senterpartiet.

I forslaget fra Fremskrittspartiet bes regjeringen om snarest å komme med «en plan for innføring av obligatorisk testing for covid-19 ved innreise til Norge.» Saken ble avgitt fra Stortingets helse- og omsorgskomité torsdag.

– Arbeiderpartiet er skuffet over at Sp, SV og regjeringspartiene ikke går inn for obligatorisk testing på grensen. Vi gjør ikke nok for å få kontroll over importsmitten, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til NTB.

Tall fra Helsedirektoratet viser at fire av fem reisende ikke tester seg når de lander på Norges største flyplass, meldte DN torsdag.

– Vi får daglig høre eksempler på at folk går rett gjennom på Gardermoen, og vi er alvorlig bekymret for hvor mange som kan komme smittet inn i landet om vi ikke får til et bedre system. Nå innføres hurtigtesting i Norge som også ville kunne gjort dette enklere, sier Kjerkol.

– Vi mener dette forslaget ikke er faglig begrunnet. Det kan bidra til mer smitte og ikke mindre, sier Toppe til NTB, og forklarer hvorfor:

– En enkel test på grensen vil kunne føre til ganske mange falske negative tester og til at smittespredere har en godkjent negativ testprøve med seg. Man kan aldri teste seg ut av karantene. Vi kan heller stramme inn karantenereglene.

De ber regjeringen vurdere en modell for økt testing på grensen, som sammen med innreisekarantene kan bidra til lavere smitte i Norge. Flertallet ber regjeringen se til Island og erfaringene derfra.

– Vi må ikke gjøre samme feil som Island, sier Toppe.

Hun viser til at én av fire som i utgangspunktet fikk negative tester på Island, senere testet positivt.

I innstillingen blir Frp stående alene bak sitt forslag om å gi fritak for karanteneplikt dersom man har testet negativt på to tester.

Et flertall som består av Ap, Frp, Sp og SV ber dessuten regjeringen komme med en oppdatert plan snarest for hvordan man skal sikre økt testkapasitet i hele landet.

– Det er derfor det er nødvendig med flere tester, ikke for å sjekke den første testen, skriver FHI.

– Test første dagen vil redusere risiko opptil 50 prosent. Negativ test på dag sju vil være tilnærmet jevngodt med ti fulle dager i karantene. Test på dag tre eller fem vil være risikoreduserende, men så er spørsmålet hvor stor risiko man aksepterer, skriver instituttet.